Радев се разсърди на „Дойче веле“

0
212
Румен Радев

Според президентството статия на изданието за Радев не отговаряла на професионалната етика и журналистическите стандарти

Президентът Румен Радев се разсърди на немскоезичното издание на „Дойче веле“, което преди дни публикува статията „Двете лица на Румен Радев“. Причината е, че те не са публикували правото му на отговор за “ неверни слухове и интерпретации“.

Статията описва кариерата на Раев и се намеква за негова обвързаност с Русия. „Пилот на изтребител и президент, проруски и все пак верен съюзник на Запада? Българският държавен глава е ослепителна фигура с удивителна кариера“, пише в статията си „Дойче веле“.

Те припомнят и протестите и вдигнатият юмрук срещу правителството на „Борисов 3“. Радев от своя страна призова хората да излязат на улицата срещу „мафиотите“ около Борисов. Твърди се също, че той стои зад уличаващи снимки на оръжие, пари и оскъдно облечен Борисов, поне според бившия премиер, които са направени в частните апартаменти на премиера през 2020 г. и след това публикувани“, пише в статията.

В нея се отбелязва, че след атаката на Русия на Путин срещу Украйна, политическото развитие на Радев завъртя пълен кръг: „Той започна като човек в Москва – и тук изглежда отново се приземява. Не е ясно дали симпатиите му към Русия произтичат от дълбоко убеждение или връзка с русофилството, което е широко разпространено в България. Но от 24 февруари 2022 г. президентът е въвлечен в изключително опасно балансиране“. Припомнят, че Радев е бил против изпращане на военна помощ за Украйна.

Според президентството материалът не отговарял на професионалната етика и журналистическите стандарти, „още повече, че редица твърдения, свързани с дейността на президента Румен Радев, категорично не отговарят на истината“, се посочва в позиция на прессекретариата на държавния глава.

„Разбира се, право на една свободна медия е да интерпретира обществените процеси, но когато този анализ се базира върху неверни слухове и интерпретации, възниква въпрос за достоверността и почтеността на представената информация“, се посочва още в позицията.

От прессекретариата добавят, че по тази причина на 16 май са изпратили право на отговор до „Дойче веле“, като до днес все още няма публична реакция от страна на медията. „Не се вписва в традициите на една свободна обществена медия да отказва право на отговор по отношение на публикуван материал, срещу който има аргументирано възражение, че внушава определени недостоверни изводи“, допълват още от президентската институция.