Радев връчва мандата на ГЕРБ/СДС на 15 май

0
48
Румен Радев

Президентът поиска от депутатите правителство и бюджет

На 15 май президентът Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ. Това заяви самият той през журналисти тази сутрин, след като поднесе цветя пред Паметника на незнайния войн за Деня на Европа.

Така първата политическа сила ще има още седмица за преговори за съставянето на правителство.

Логично е да се направят всички опити да се формира правителство с първия мандат, защото тогава се полага наистина да бъде съставено правителство, тогава и вероятността според мен е наистина най-голяма, коментира Радев. Според него за експертен кабинет големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и как тя ще бъде разпределена. Това е явно, което партиите в момента трудно могат да решат, допълни той.

Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. За мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели, критикува държавният глава.

Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а изглежда, че в същото време искат да вържат ръцете на служебното правителство и да го оставят без бюджет – това е безотговорно към хората и държавата, продължи с критиките Радев.

Затова ще връча първия мандат на 15 май и много разчитам това време да се използва по най-правилния начин – и от НС, и от партиите, допълни той.

Очаквам много повече – не само от партиите за съставяне на правителство, а Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни – приемането на бюджета и важните закони от плана за възстановяването, каза още Радев.

Запитан как си обяснява, че тези закони не са в ход, президентът отговори: Няма логика. Обяснението е, че интересите на държавата всъщност са подчинени на интересите на партиите.

Държавният глава отрече да се е ангажирал с конкретни дати за работа на парламента пред партиите по време на консултациите с тях.

Рисковете от нови избори през лятото са големи, убеден е Радев. Първо, рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това означава България да загуби цялата тази инерция и всичко, което е постигнато до момента за членството ни в Шенген. Това означава да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите и модернизациите в страната, когато други държави в ЕС вече ползват тези средства.

Ако отидем на вариант за избори лятото, големият риск е още по-ниска избирателна активност, а това означава вече наистина много ниска легитимност на парламента, обясни Радев.

Според него е неправилно да се залага съставянето на правителство и изобщо парламентаризма под знака на местните избори. И ако наистина действията на партиите и техните сметки са подчинени на предстоящите местни избори, това обрича определено на неуспех и работата в парламента, и работата по съставяне на правителство. Не трябва тези неща да се свързват, това не е политическата логика, когато говорим за отговорност и приемане на важни закони.

По повод престрелката между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, Радев обясни: Няма да коментирам диалози между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор. Но има нещо по-важно и от самия инцидент – и това е, че българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността.

Радев напомни, че служебните правителства са внесли множество сигнали за значителни нарушения и корупция, но към момента няма придвижване. Това за мен е много по-тревожно дори от това посегателство, допълни той.