Ракети разрушиха три жилищни сгради в Киев

0
79
Снимка: архив

Нова руска атака срещу Херсон

За поредна нощ сирени огласиха небето над Киев, съобщи АП.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи за Би Би Си, че руски ракетни удари са поразили жилищни сгради в столичен район.

Три пететажни сгради бяха разрушени при ракетна атака преди около три часа, пише министерството на страницата си във фейсбук.

Говорителка на Държавната служба за извънредни ситуации в региона съобщи, че се издирват най-малко двама души, заровени под развалините в град Бяла черква.

Министерството на отбраната на САЩ казва, че почти 75% от руските сили, събрани по границите на Украйна, вече участват в агресията.

Основното настъпление на войските сега е на около 25 км от столицата Киев или те са напреднали с 5 км от неделя.

Войниците все още не са завзели два ключови града: Харков на североизток и Мариупол на юг.

Руските войски не постигат напредъка, който са планирали, поради логистични проблеми и яростна съпротива от страна на украинските бойци.

„Те използват почти всичко, което имат в арсенала си, от малки оръжия чак до повърхностни ракети, за да се опитат да забавят руснаците“, каза висш служител от Пентагона. Той заяви, че САЩ все още не са забелязали някакви индикации за конкретни руски движения по отношение на съобщението на президента Путин за ядрено възпиране от неделя.

Пентагонът също все още няма данни беларуски сили да се движат, за да осигурят подкрепа за руснаците.

Властите в Украйна съобщават, че руските войски са започнали атака срещу Херсон, град на юг между Николаев и Нова Каховка, съобщи Би Би Си.

„Според очевидци противникът настъпва от летището към магистрала „Николаев“ и пръстен в близост до хладилния цех“, съобщи Държавната служба за специални съобщения и защита на информацията на Украйна в своя канал в социалната мрежа „Телеграм“.

По-рано Би Би Си Украйна съобщи, че близо до летището в Херсон са били чути мощни експлозии.

Областната държавна администрация на Херсон също написа във фейсбук, че градът е заобиколен от руски войски, но не е превзет.

Кметът на града каза още, че руската армия е поставила контролно-пропускателни пунктове на входовете на града.

„Трудно е да се каже как ще се развие ситуацията по-нататък“, написа кметът Игор Колихайе във фейсбук и добави: „Херсон беше и си остава украински!“

„Моля всеки от вас да запази спокойствие и благоразумие. Не излизайте навън по време на полицейския час. Не влизайте в агресивни преговори с никого и не провокирайте противника към конфликт“, каза кметът.