Рашков отказа да отговаря с какви пари си е купил 19-те имота и срещал ли се е с турския милиардер Фуат Гювен

0
1584
Бойко Рашков

Отново нападна ГЕРБ

Очаквано Бойко Рашков нарече политически измислици откритите допълнителни машини за гласуване в складовете на „Сиела“, като целта била да се създаде тревога в обществото. Устройствата били внесени по въздух и не са минали по същия път на останалите машини на ЦИК.

„Бизнес на „Сиела Норма“ си е закупуването на другите машини, а не на българската държава. Този, които е купил тези машини, той да отговори на въпросите“, за пореден път се оправда Рашков.

Достъп до устройствата няма и те се охраняват, увери той, цитиран от Трибюн.

„МВР не се самопроверява, няма за какво, ние по искане на ЦИК вчера проверихме машините на „Сиела“ – къде и как се съхраняват. Разпоредили са на МВР да пази и да запечата складовете, да бди над тях“, каза силовият министър на Радев, като заяви, че нарочно споменава ЦИК постоянно. „Обвиняват ни в несъществуващи грехове. Включително днес ни погребаха в Русе“, каза той.

Заяви, че някои политически партии не са се отказали да пазаруват гласове.

„Свидетели сме отново на криминална активност от две политически партии у нас – това са ГЕРБ и ДПС. Ще покажем днес и утре, че и в неделя и в следващата седмица, клипове и снимки за тези две политически партии“, закани се предизборно министърът.

Той не спря с политическата атака и заяви, че „така някои лоши политици искали да вземат властта“.

„Много се надявам в бъдеще, че ще спре тази криминална дейност, при която се разнасят куфари с пари, да ги раздават главно на бедни, малоимотни хора. Както разбрахте, това е практика, която се прави основно от две партии“, обясни силовият министър на Радев.

За близо седмица за купуване на гласове са били задържани 38 човека, отчете директорът на националната полиция Станимир Станев. В рамките на акцията срещу нарушаване на политически права на гражданите от 3 ноември до днес са проверени 2371 места, съставени са над 2000 предупредителни протокола.

108 са образуваните досъдебни производства. Подобен е бил броят на делата и на изборите през юли.

Рашков изброи и конкретни случаи от Тича, Пазарджик и Хасково, като заяви, че това била „срамна политическа картина“.

Силовият министър отново се заяде с бившия премиер като попита „Защо тича бившият премиер да успокоява в Хасковско? Извършилият престъпление ли? МВР било наблюдавало човека няколко месеца и материалите били в прокуратурата“.

На въпрос обаче за срещата му с турския милиардер Фуат Гювен, какъв е произходът на парите за неговите 19 имота и няма ли конфликт на интереси при това, че неговата служителка от вътрешна сигурност е съпруга на човека, който изработва ключа за машинния вот, Рашков заяви, че това нямало общо с пресконференцията и не отговори.