Разчистват наводненото село Слатина до два дни. Настаняват пострадалите семейства във фургони

0
22
Снимка: 24 часа

През уикенда се очакват около 1000 доброволци

Разчистването на пораженията след наводненията в село Слатина са на финалната права. В населеното място няма неизчистени частни домове, само три обществени сгради се нуждаят от допълнителна работа, обясни на брифинг пред медиите областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Надеждите са, че два – три дни село Слатина ще бъде окончателно разчистено.

„Ние разчистихме инфраструктурата, улиците основно, за да можем да стигнем до домовете на хората. Целта на нашите усилия във вчерашния, днешния и в следващите дни, е именно домовете и дворовете. За целта ни е нужна по-малка техника „Бобкат” и такава вече са пристигнали”, обясни областният управител на Пловдив.

В Слатина, Каравелово и Богдан работеха около 450 военни, а днес в Каравелово има 200 доброволци – основно от държавна и общинска администрация, без такива, които идват самостоятелно.

В село Богдан също има около 200 човека такива доброволци, които са най-вече от президентската администрация, от областните управи в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, София – област.

Също така в село Богдан днес има 100 човека безработни, които работят по програма на Агенцията по заетост.

„Очакваме, че в събота и неделя ще има на терен по около 1000 доброволци. Искам да благодаря и на Националното сдружение на Студентските съвети, които днес се включват с един скромен брой доброволци, около 20, но утре над 200 човека студенти ще бъдат тук”, заяви благодарности областният управител.

Той съобщи, че в трите села има ток на 100 % без уличното осветление. Водоснабдяване има на 50%. Трите лекарски кабинета в селата работят.

„Екипите на БЧК за психологическа подкрепа на пострадалите в тези тежки за тях моменти, вече е на лице”, категоричен е Стоев.

В понеделник 378 семейства ще получат помощ в размер на 375 лева.   Селата са напълно дезинфекцирани – улици, дворове, къщи. Няма нужда от тежката техника вече. Такава работи в речните корита.

Доброволците ще работят основно в Каравелово и Богдан. Има заявка за 22 фургона, в които да бъдат настанени останалите без домове семейства.

„Има договорка с военния министър като днес разбрахме окончателната бройка. Другата седмица ще подготвим фургоните и до 10 дни ще бъдат доставени в селата”.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов увери, че се води пълна отчетност до последната стотинка, филия и консерва. И призова всички, които даряват, да се координират с Общинския кризисен щаб, за да няма дублиране.

10 милиона лева е превела държавата на Карлово, част от парите ще отидат на вече похрачени дейности, а другите за 11 моста и улици.