Разобличиха Бойко Рашков пред ЕП за терора, репресиите и незаконните арести срещу опозицията у нас

0
183
Европейският парламент

Български евродепутати разказаха за натиска на бившия вътрешен министър в предизборните кампании миналата година

Членовете на Комисията по петициите в ЕП изслушаха преди български евродепутати за терора и репресиите на бившия вътрешен министър Бойко Рашков в предизборната кампания на предходните парламентарни избори. Тогава членове и симпатизанти на опозиционни партии в България станаха жертва на преследване от страна на МВР, оглавявано от Рашков. Те бяха привиквани и разпитвани в хода на кампанията и бяха принуждавани да подписват протоколи.

„Бях кандидат за народен представител от ДПС, но на 7 юли 2021 бях привикан в РПУ Айтос и бях разпитан за това, че раздавам агитационни материали и че обяснявам програмата на партията ми.“ Това посочи председателят на младежкото ДПС Бехчет Емурлов пред Комисията по петициите на ЕП.

Целта на МВР е била да ни сплашат и да създадат психологическо напрежение, допълни той.

Стигаме до извода, че действията на МВР е да причини страх. Има основание да се направи обосновано предположение, че крайната цел на репресиите е била да демотивира избирателите на ДПС с оглед на техните права. Това повлия и на крайните резултати от изборите, посочи още лидерът на младежкото ДПС.

От репресивната политика на Бойко Рашков са засегнати членове и симпатизанти и на други партии, вкл. и на ГЕРБ – най-голямата опозиционна партия, каза Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ.

Срещу опозицията бяха прилагани прийоми от времето на мрачния комунистически режим. Длъжностни лица от МВР бяха използвани за политическа разправа и сплашвания на хора. Претърсваха се офиси, извеждаха хора с белезници, бяха принуждавани да подписват протоколи за неучастие в кампанията, които са безпрецедентни мерки в най-новата ни история. Целта беше да бъдат изплашени хората в малките населени места и те да не отидат да гласуват.

Върхът беше, когато през март без прокурорско разрешение показно бе арестуван Бойко Борисов – арестът по-късно бе обявен за незаконен.Главната роля изигра Бойко Рашков, както и кабинетът на Кирил Петков. Силните на деня се прицелиха и в прокуратурата и КПКОНПИ. Назначаването на Бойко Рашков бе залог в пазарлъците за оцеляване на коалицията.

МВР е издало близо 14 хиляди предупредителни протокола само на  привърженици на партия ГЕРБ. Неправомерните действия на Бойко Рашков бяха прикрити. Но нека петицията остане отворена, призова Емил Радев.

Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ, заяви пред комисията по петициите, че Бойко Рашков е упражнил тормоз и натиск върху привърженици на партия ГЕРБ. На тормоз от страна на полицията бяха подложени и хора от други политически партии. Това ставаше пред очите на семействата и децата на хората. Върхът на безобразията от страна на министъра на вътрешните работи, бе, когато арестува лидера на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов и то без никакви доказателства. Разбира се, всички тези арести бяха оспорени в съда и българският съд се произнесе, че те са незаконни и ги отхвърли, заяви Адемов.

Виновникът за тормоза над невинни граждани, които ни напомниха за мрачното комунистическо минало е Бойко Рашков. Той е свързан именно с този стар апарат. Явно на някои политици в България този режим им липсва. Те не са научени да работят сн многообразието и не могат да работят с мнение, различно от тяхното. Подкрепям петицията и искам тя да остане отворена, заяви Адемов.

Евродепутатът Александър Йорданов обобщи, че в България е направен опит да се повторят методи и практики на терор, които ние познаваме от времето на комунистическия режим. Тук са приети много резолюции, които осъждат тоталитарните режими и практиките, както на национал-социалистическия режим в Германия, така и на комунистическите режими, на сталинските години, каза Йорданов.

Целта е гражданите да бъдат уплашени, да си останат по домовете, да не участват на избори, да не изразяват открито симпатиите си към една или друга партия. И терорът е главно срещу опозицията, тя трябва да се ликвидира, дори една голяма част е избита по време на режима. Над 30 хиляди са жертвите на този режим само за няколко месеца в края на Втората световна война, заяви Йорданов.

Министър на вътрешните работи беше следовател от комунистическите тайни служби. И е издигнат в европейска България, от правителство, което е афиширано като правителство на промени. Но не се осъществи никаква промяна напред към повече права и свободи, към по-добра икономика и пр. Случи се точно обратното – има промяна, но тя е назад, към отречени практики на управление. Неслучайно това правителство изкара само 7 месеца на власт, отсече Йорданов.