Референдум за еврозоната и без помощ за Украйна и самолети от САЩ – условията на „Възраждане“ пред ПП

0
105
Снимка: архив

Най-големият национален приоритет, който имаме, е да приключим работата на това Народно събрание, посочи лидерът на партията Костадин Костадинов

Референдум за еврозоната и без оръжия за Украйна, американски изтребители и гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Това са приоритетите, които „Възраждане“ ще представят на акад. Николай Денков.

По-рано днес номинираният от „Продължаваме промяната“ за премиер акад. Денков обяви, че е изпратил писма до всички парламентарни групи с искане да посочат приоритетите си за следващата година.

На първо място бихме се обърнали към тях да ни подкрепят в събирането на подписи в пленарната зала за свикването на референдум за членството на България в еврозоната. На второ място бихме ги потърсили да подкрепят нашето предложение до Конституционния съд за обявяване на решението за ратификация на договора с Украйна за предоставянето на оръжие за неконституционно. На трето място ще поискаме заедно да отменим вече взетото решение за предоставяне на още близо 3 млрд. лева на САЩ за закупуване на нови американски чертежи на самолети. И на четвърто място ще искаме от тях да отменим решението за закупуване на опасно американско ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй. Така лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов описа приоритетите за догодина в отговор на писмото на ПП.

Ние поставяме конкретни неща пред тях, а те говорят за приоритети, коментира още Костадинов.

На фона на всичко това имат наглостта да ни питат нас. Най-големият национален приоритет, който ние имаме, е да приключим работата на това Народно събрание, посочи още той.

Според него президентът Румен Радев „изнасилва конституцията“, бавейки връчването на мандатите. Обяви и че утре ще попитат президента след коя точно Нова година ще връчи втория мандат.

Визитата на военния министър Димитър Стоянов в Украйна пък издава страх според Костадинов. Той потвърди, че и неговата парламентарна група не е знаела за посещението, но подчерта, че изпълнителната власт няма такова задължение./24 часа