Рекордни сметки за ток в Свищов, болницата е пред колапс

0
91
Свищов

Общината обсъжда въвеждане на режим за уличното осветление

Болниците в страната масово се задъхват да плащат сметки за ток в пъти по-високи от миналогодишните, както и увеличени разходи за горива след скока на енергоносителите. Общинската болница в Свищов в момента е препълнена с пациенти, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Разходите за ток, нафта, кислород и консумативи обаче са се удвоили в сравнение с миналата година.

„За декември имаме 54 600 лева ток. Странното е, че предходната година сме имали 19 000 лева ток, но сме изразходили повече киловатчаса електроенергия. За ноември ни е 41 хиляди, миналата година е била 17. Това са едни тежки стопански разходи, сградата се отоплява на нафта, там са сериозни цифри пак“, коментира управителят Илиян Венков и допълва, че тези лечебни заведения не могат да издържат без намесата на държавата или общините.

В момента в болницата се лекуват 39 болни с коронавирус, сред които и две кърмачета. Още толкова са и пациентите с белодробни и сърдечни проблеми.

Общините обаче са в патова ситуация, тъй като още не са приели новите бюджети.

„Общините нямат подготовка към този момент за бюджета за 2022 година, тъй като няма приет държавен бюджет, а съгласно изискванията на закона можем да изразходваме само една трета от средствата, с които разполагаме! В противен случай няма да бъдем единствената болница, която ще се задъха и ще намали приема или дори затвори!“, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев.

Ако не получат финансови компенсации, в свищовската болница могат да намалят приема на пациенти. Всеки момент в кварталите на града и населените места пък ще бъде въведен режим на уличното осветление заради икономии.