Рекордно топло през ноември – до 28 градуса

0
50
Снимка: pixabay

Циклон пренася топъл въхдух от Африка

Очакваме абсолютни максимални температури за този сезон, близки до рекордите – почти 28 градуса. Всичко това се дължи на факта, че в района на Средиземноморието има циклон и от Африка се пренася мощен поток далече на север от топъл въздух. Затова са тези максимални температури. Това обяви климатологът проф. Георги Рачев пред БТВ.

„В Западна Европа е сравнително по-хладно, дори в района на Магреба има аномалия с температури от 8 градуса, докато при нас е плюс 12 градуса над нормата. Градусите са високи особено там, където районът е особено чувствително към фьона – в района на планините и Централна България. Валежите очаквахме да са повече, но прогнозите рязко намалиха количеството на дъжда, което ще имаме“, допълни още той.

„Две седмици напред в България практически няма да има валежи – някъде може да превали по ветрените склонове на планините, но ще е малко като количество. В момента сме с 3-5-7 градуса над нормата и ще се задържи и през следващите дни. От вторник ще започне захлаждане – 14-15 градуса, но температурите ще останат по-високи за сезона. Средната ноемврийска температура за София е 5 градуса“, посочи климатологът и припомни, че на 4-6 ноември преди 33 г. – 1988 г., е имало 39 см сняг в София.