Това е така, защото бяха въведени нови правила за кандидатстване, обяснява той
Мярката 60/40 в момента е напълно неизползваема, заяви пред NOVA NEWS Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.
На 23 септември ресторантьорският бранш се срещна с властта, за да обсъдят проблемите на бизнеса и това как той би продължил да работи – по какъв начин и по какви правила и как може да бъде подпомогнат браншът. В резултат на срещата бяха дадени 10 дни да се обсъждат проблемите.
В момента заведенията работят протестно и след 23 часа, въпреки че Министерството на здравеопазването е определило краен час до 23 часа. Масово управителите на заведения не се съобразяват с него с мотива, че бизнесът няма да издържи на поредната ограничителна мярка.
Алибегов съобщи, че е имало две срещи с Министерството на туризма за това как ще работят заведенията, също се говорило и с Министерството на икономиката за обезпечаването на работниците и бизнеса, както и среща с министър Гълъб Донев за мярката 60/40.
Според него тази мярка е вършила добра работа за бизнеса, но след идването на служебния кабинет, който е въвел нови правила за кандидатстване, мярката е напълно неизползваема.