Росен Желязков: Ако се прави депутинизация, тя трябва да е в рамките на коалицията

0
94
Росен Желязков

По думите му очевидно има криза на доверието към правителството, но към момента няма предпоставки за предсрочни избори

„Докато продължава войната в Украйна, България очевидно няма как да преговаря с „Газпром“. Но няма сериозен политик, който да каже „никога повече с никого и никак“. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ Росен Желязков пред БНТ.

Според него има противоречиво поведение спрямо Русия в коалицията.

„Не разбирам термина „депутинизация“ особено, когато идва от коалиционен партньор, който седи с друг коалиционен партньор, който очевидно защитава по-явно интересите на Руската федерация. Тогава тази „депутинизация“ трябва да се случи в рамките на коалицията“, каза той.

Желязков попита как се случва разминаването между това да купуваме по-евтин газ и да има увеличение на цената на синьото гориво.

По думите му очевидно има криза на доверието към правителството, но към момента няма предпоставки за предсрочни избори.

„Коалицията в момента живее все още в едно охолно самодоволство. И докато това самодоволство не намери имплозия – вътрешни проблеми, които да я свалят – ние не виждаме онази достатъчна социална и обществена енергия, която да предизвика нови избори. Хората се умориха от избори. В момента няма субекти на политическия тепих, които да гарантират, че ще има сериозна промяна на пластовете. Ние сме в момента първа политическа сила, но дори това не е гаранция, че ще може да се формира стабилно управление“, каза Желязков.

Той се обяви категорично за продължаване на държавното финансиране към превозвачите, които обслужват нерентабилни, но социално значими курсове и заяви, че обвиненията в схеми са несъстоятелни.

„Докато това е аргументацията на един политик, хората ще са на улицата. Да обвиниш някого в грехове, за да не му решиш реалния проблем, и то да е насочено към обществения интерес – защото това е услуга от висок обществен интерес – аз не знам как ще оправдаем спирането на линиите във високопланинските населени места с тази аргументация“, каза Желязков.

Желязков отхвърли твърденията за неизгодни сделки за закупуване на газ за „Столичен автотранспорт“ от страна на Столична община, обяснявайки, че става въпрос за борсови сделки, а „Булгаргаз“ не е откликнал на запитването за закупуване на синьо гориво.

Той призова да не се политизира хакерската атака срещу „Български пощи“ и допълни, че настоящите членове на кабинета Божидар Божанов и Калина Константинова са били част от експертите, които са консултирали правителството на ГЕРБ, когато управляваше в коалиция с десните партии.