Росица Кирова: Не съм убедена, че можем да възстановим диалога в този парламент, за да продължи да работи

0
51
Росица Кирова

Засега нищо не се е променило и ГЕРБ ще върне втория мандат, каза зам.-председателката на НС

Засега нищо не се е променило и ГЕРБ ще върне втория мандат, каза пред БНТ Росица Кирова, депутат от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на НС.

„Да, президентът не бърза с процедурите и дава време на НС, защото е воден от идеята, че това НС трябва да гласува един законодателен пакет, за да започне усвояването на средствата по Плана за устойчивост и развитие и да може държавата да функционира нормално във времето на служебен кабинет. Дали времето ще бъде оползотворено по подходящ начин и дали ще се получи желаният ефект, зависи от начина, по който комуникират политическите партии в парламента. А комуникацията е лоша“, каза още Росица Кирова.

„Парламентът не е само управляващото мнозинство и управляващата коалиция. Ако те не си дадат сметка, че са недостатъчно и трябва да се обърнат към всички останали политически субекти в парламента, това означава, че тези хора нямат достатъчната политическа зрялост да управляват държавата.

Когато няколко пъти се опитваш да наложиш своята воля с ясното съзнание, че нямаш мнозинство, за да го направиш, и напук на всички останали продължаваш да опитваш да налагаш своя дневен ред, отново с ясното съзнание, че той няма да мине през парламента, означава, че си политически незрял, означава, че си безотговорен. Защото, когато бяхме на пет, можехме да си позволим да се разсърдим и да хвърлим играчката на пода, но в случая тази игра е много опасна и много тъжна“, допълни Росица Кирова.

„В рамките на този парламент не съм убедена, че можем да възстановим диалога, за да може парламентът да продължи да работи. На втори пореден избор българите отредиха на ГЕРБ мястото на опозиция, второто място. Ние дадохме възможност на тези, които са били избрани като първи да управляват. В тази връзка ние ще върнем мандата. Поне това е разговаряно в рамките на нашата група, такава е и заявката на лидера на партията и аз не виждам нищо да се е променило“, коментира Росица Кирова.

„Лидер на ГЕРБ е Бойко Борисов, който не харесва този факт може да гласува за която иска политическа сила. По отношение на участие в управлението – Бойко Борисов ясно заяви още преди два избора, че е готов да предложи и даде възможност на други експерти в партията да участват в управлението и да бъдат полезни за българските граждани по начин, по който ГЕРБ може да го реализира. Не виждам защо трябва да се поставят условия. Ако имаш желание да разговаряш, независимо дали се казваш Христо Иванов или по някакъв друг начин, знаеш как трябва да постъпиш“, коментира Росица Кирова.