Росица Матева от ЦИК: Ще се броят всички контролни разписки, за да се успокои обществото, че няма манипулация

0
212
Росица Матева Снимка: БНТ

Ще се гласува с 11 013 машини, ремонтираните няма да се използват, каза зам.-шефката на комисията

Хората бързат да дърпат картата, като приключи гласуването, а трябва да се изчака звуковият сигнал, каза зам.-шефката на ЦИК Росица Матева пред Би Ти Ви. Според нея избирателят трябва да се информира предварително за листите, защото в един район няма да има кандидати за листа №4, в друг – за №23.

Пред изборните помещения ще бъдат поставени плакати с екраните и човек ще може да се запознае със стъпките, по които трябва да гласува.

Ще има 11 013 машини, ремонтираните машини обаче няма да се използват за вота.

За да се успокои обществото, че няма да има манипулиране, ще се броят всички контролни разписки, каза Матева. Това ще забави изборния процес, но не много, смята тя.

Малко над 6 млн. са избирателите и броят им може да не съвпада с преброяването, защото преброяването е по желание, а човек, който от 30 г. живее в чужбина, не може да бъде изваден от списъците, каза Матева.

Няма законово основание за подвижни ковид секции, защото няма извънредна епидемиологична обстановка, но желаещите могат да гласуват с молба до мобилните секции за хора с увреждания. Хигиенните изисквания ще се спазват, съобщи още Матева.