Румен Христов: ПП-ДБ да вземат Външно, но да отстъпят останалите 19 министерски поста

0
67
Румен Христов Кадър: БТВ

Лидерът на СДС не е чувал да се обсъжда името на Марин Райков за външен министър

Трябва да се намери взаимноприемливо решение – земеделските производители да отстъпят малко, правителството – също, посочи пред БНР проф. Румен Христов, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш земеделски министър.

„Вече сме в започнала финансова година – с приет бюджет и трудни, да не кажа невъзможни, стъпки за намиране на допълнителни средства. Ако тръгнем да търсим допълнителни средства извън бюджета на Министерството на земеделието, най-вероятно ще започнем да говорим за актуализация на бюджета. А пред България има една голяма цел – влизането ни в еврозоната от първи януари. Допълнителни харчове в бюджета биха означавали нарушаване на бюджетния дефицит от 3%.

Това не означава, че земеделските производители не са в тежко положение. Тези протести ще помогнат малко  брюкселските чиновници да спрат с техните безкрайни изисквания и бюрокрация, която затруднява земеделските производители. От друга страна ще забавят прилагането на зелената сделка, която прави неконкурентни  европейските производители на земеделска продукция“.

Той обясни, че от ГЕРБ-СДС са мълчаливи по отношение на земеделските протести, защото има правителство, което управлява – „има министри на земеделието и на финансите“.

„Логично е този, който носи отговорността в изпълнителната власт, да  води преговорите.

На извънредна комисия в Министерството на земеделието депутатите от всички парламентарни групи поехме ангажимент, че седемте спешни закона, които касаят земеделието и за които се настоява от протестиращите, ще бъдат приемани ускорено“.

Румен Христов отхвърли обвиненията, че ГЕРБ може да стои зад протестите на земеделците.

„Никой не може да стои зад толкова добре организирани структури. Разполагат с техника, която могат да използват  и за блокиране на пътища. Не е е необходишмо някой да ги координира“.

Той коментира посещението в Нидерландия на премиера Денков, който ще проведе среща с Марк Рюте.

Христов оценява като правилна стъпка отказа от пътуване до САЩ на премиера, който остана, за да преговаря със земеделските производители.

„Рюте, който е министър-председател в оставка, е с огромен опит в Европа. Има контакти със своите колеги. Приемам приемането ни по въздух и вода в Шенген като успех“.

Борисов може да реши кой да е министър на външните работи след ротацията.

Румен Христов анализира желанието на ПП-ДБ да посочат външен министър след ротацията.

„Странно е след като е записано, че господин Денков става вицепремиер и министър на образованието, сега да се проявява желание да оглави външно министерство“.

Те сравняват това ведомство с 19-те министерски поста, с които разполагат, смята той.

„След като е толкова важен, да се разменим – да вземат външно министерство, а останалите да бъдат дадени на ГЕРБ-СДС“.

Но динамиката  е изключителна, отбеляза Христов.

„Ние сме в един турболентен процес. Нормално  е всяка политическа формация да защитава своите министри и ресори. Крачките са свързани с обсъждане и анализ. В началото сме“.

Румен Христов не приема тезата, че Делян Пеевски ще реши всичко.

„Трябва да намерим най-добрите хора за отделните ресори“.

Не се спрягат други имена за външен министър на този етап, освен на Мария Габриел, обясни още той и посочи, че не е чул да се обсъжда това на Марин Райков.