Румен Христов: СДС ще предложат не президентът, а парламентът да предлага кабинет при неуспешен опит за съставяне на редовно правителство

0
565
Румен Христов Кадър: БТВ

Кабинетът може да бъде свален по всяко време, припомня лидерът на партията

„Преговорите за съставяне на правителство вървят добре. Срокът е понеделник 17 часа. Ако сме готови по-рано, бихме могли да излезем със становище за посочените имена за министри. Не съм много щастлив от тази коалиция и оставам леко разочарован от колегите от ПП защо предлагат политически фигури в експертно правителство. Политическите фигури ще носят цялата отговорност. На нас също ще ни вменяват упреци, тъй като сме подкрепящи”. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Асен Василев засега остава в кабинета, обясни той.

„Аз съм много любопитен как Василев ще състави бюджет с 3% дефицит, без да вдига данъци, без да взема заеми, без да орязва социални разходи и без да посяга към резерва. Много ми е любопитно това. Казахме – този, който сътвори издънения бюджет, да дойде да го оправи”, обясни Румен Христов.

По време на избори най-важният е областният управител и директорите на регионалните структури на МВР, поясни Христов.

„За да не се случи заканата, отправена в изтеклия запис, да не се изкушат да правят избори по „байганьовски”, избрахме личност, на която имаме доверие всички. Калин Стоянов е от системата, отговаря на изискването да бъде експерт. Да се надяваме, че няма да изпълнява политически поръчки, защото има няколко институции в България, които не бива да се ползват като бухалки – силовите министерства, прокуратурата, държавната администрация”, каза лидерът на СДС.

По думите му неговата политическа формация ще внесе промяна, така че не президентът, а парламентът на паритетен принцип да назначава правителство, ако първата сила не успее да състави кабинет.

За опасенията на президента Румен Радев, той каза, че решението за съставяне на кабинет е тяхно.

„Кабинетът може да бъде свален по всяко време”, обясни Христов.