Румен Овчаров: Кирил Добрев е типичен пример за търгаш. Преизбирането на Нинова ще отложи решаването на проблемите в БСП

0
410
румен овчаров
Румен Овчаров

Не виждам да се управлява кризата, коментира бившият енергиен министър

„Аз не виждам да се управлява кризата – раздаването на компенсации на калпак на всички, които поискат, не е управление на кризата; въвеждането на мораториум не е управление на кризата“. Това заяви пред БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той посочи, че в държавата има ресурс, но тя не си прави труда да каже кой наистина има нужда от него.

По думи на Овчаров „Козлодуй“, НЕК и БЕХ са на печалба, но едва на шестия месец управляващите са се сетили за потребителите на природен газ, които се нуждаят от подпомагане.

Той изнесе и данни, според които индустрията расте с над 13%, търговията – с над 23%, а износът вече е над нива от преди пандемията. Овчаров изтъкна, че основни сектори от индустрията и икономиката се справят с кризата – конкурират се на пазари извън страната, където цените на ток и газ са още по-високи. Той призова тези фирми да не бъдат подпомагани за сметка на тези, които са наистина затруднени.

Бившият енергиен министър се обяви и за промени в третирането на битовите потребители, като даде пример с Турция, където вдигането на цените на тока ще е диференцирано според консумацията. Според него няма обективна причина да очакваме скорошно падане на газовите цени.

По линия на азерския газ обаче можело да очакваме развитие едва след професионален анализ на ситуацията и договора с бившата съветска република. Овчаров заяви, че не вижда достатъчно професионализъм у новите управляващи в енергетиката.

По негови думи проблемите на БСП обикновено не са с влизането във властта, а с излизането от нея и до момента то винаги е било съпроводено със загуба на 50-70% от избирателите, които са ѝ дали възможността да управлява. В сегашния случай според Овчаров това би означавало БСП да е на ръба на влизането в следващия парламент.

БСП трябва да си свърши вътрешната работа за стабилизиране на партията, за да не се окажем след излизането ѝ от властта в поредната братоубийствена касапница, този път тя няма да го преживее, предупреди бившият министър.

Той е на мнение, че преизбиране на подалата оставка Корнелия Нинова ще отложи решаването на проблемите.

Овчаров смята, че начело трябва да е „човек от сегашния екип“. По негови думи Нинова е свършила важната част от работата по линия на „битката с търгашите“. Кирил Добрев е типичен, клиничен пример на търгаша с партиен билет, който ползва партийните постове, категоричен бе Овчаров и допълни, че говори за „неговите връзки с определени кръгове в ГЕРБ, с управляващите – които и да са те, за обществените поръчки за близки до него фирми“.

Като го слушаш, няма как да не си зададеш въпроса Овчаров ли атакува управляващите и предупреждава БСП за някои нещица, или президентът, стъпка по стъпка, подготвя прекрояване на коалицията и отстраняване на неудобните от властта. Кандидати за „неудобни“ все повече стават, като че ли, Кирил Петков и Асен Василев.