Румен Спецов подписвал отчетите на фирмата си, докато бил главен инспектор в НАП?

0
242
Румен Спецов, шеф на НАП

Отчетът за 2014 г. е подписан на 25 февруари 2015 г., когато той е работел в отдел “Разследване на особени случаи” на ТД на НАП София

Финансовият отчет на фирмата “Гранекс Трейдър” ООД за 2014 г. е подписан от Румен Спецов на 28 февруари 2015 г. По това време той се е трудил в НАП на позиция главен инспектор в отдел “Разследване на особени случаи” на ТД на НАП София. Информацията се открива в НАПЛийкс, съобщава BIRD.bg.

Посочено е също, че достъпът на Спецов до електронните системи на приходното ведомство е прекратен на 18 април 2015 г. Година по-късно същата фирма “Гранекс Трейдър” вече има натрупани задължения към НАП за близо милион лева и е продадена от Спецов на “данъчно муле”. През февруари 2015 г. Спецов не е вписан официално като управител или собственик на “Гранекс Трейдър”, която принадлежи на неговата съпруга Плама Желева и на Мартин Илиев. Управител по документи е Мартин Илиев. Неговото име обаче не се появява никъде във финансовия отчет за 2014 г., в който са записани внушителните 6,8 милиона лева нетни приходи от продажби. Отчетът е подписан от Румен Спецов на 28.02.2015 г.

Медията е поискала от НАП информация по реда на ЗДОИ на коя дата Румен Спецов е напуснал агенцията, но получила отказ с мотива, че всички документи по случая са иззети от прокуратурата за проверка.

От Търговския регистър се вижда, че след като напуска НАП, на 16 юни 2015 г. Румен Спецов изкупува дяловете на Мартин Илиев в “Гранекс Трейдър” и става управител на фирмата.

Десет месеца по-късно на 7 април 2016 г. Спецов и съпругата му продават дяловете си в „Гранекс Трейдър“ на “сламен човек”. Само два месеца след тази продажба “Гранекс Трейдър” се сдобива с ревизионен акт от НАП № Р-22221015006486-091-001 / 17.06.2016. Тъй като новият управител е неоткриваем, НАП му “връчва” акта по чл. 32 от ДОПК чрез обявяване на сайта си в рубриката “Издирвани лица”.

Първото име на компанията е “Поинт Брейк” ЕООД с адрес в гр. Созопол. Управител и собственик на фирмата тогава е Мартин Илиев, който е капитан с квалификация за управление на плавателен съд. “Поинт брейк” кандидатства пред “МИРГ Приморско – Созопол – Царево“ с европроект “Туристически риболовен круиз с ветроходна яхта” по процедура 2.2 – Развитие на туристически атракции по “Програма за морско дело и рибарство 2007-2013”. Представени са оферта за закупуване на яхта ”Jeanneau Sun-Odyssey-DS-50DS” и писмо за намерение за банково финансиране на покупката с близо 600 хил. лв. Фирмата получава отказ по проекта поради “недопустимост на разходите” и “недопустимост на представените оферти, които са издадени в нарушение”.

След като съпругата на Спецов влиза като съсобственик във фирмата, тя променя името си и премества седалището си в София.