Русия била зашита в генетичния код на българите според Митрофанова

0
121
Елеонора Митрофанова Снимка: Посолство на Руската федерация в България

А той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ, казва руската посланичка

„Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници и дори основите на държавното устройство.“ Паметта (за Русия, бел.ред.) е „зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ“.

С тази констатация руският посланик у нас Елеонора Митрофанова с видеопослание във фейсбук страницата на посолството честити националния празник на страната ни. По традиция с особено внимание се следят изявите както на посолството, така и на официалната власт в Кремъл, тъй като е традиция в техните послания да има и доза провокация, включително и към настоящата политическа ситуация. По повод 145 години от Освобождението на България руският посланик Елеонора Митрофанова се изкачи на връх Шипка вчера, ден по-рано от самия празник.

Според Митрофанова добри войни няма, а има справедливи войни и като пример за такава сочи точно Руско-турската война от 1877-1878 г., определила характера на руско-българските отношения. Посланикът напомня за Санстефанският договор, след който България отново се появява на политическата карта на света, следствие на многогодишната мечта за независимост, за която са платили с кръвта си стотици хиляди руски войници и български опълченци.

Свободата на България е „толкова необходима и днес“ – заявява обаче Елеонора Митрофанова и продължава с констатацията за това, че двете страни, Русия и България, преминават „през далеч не най-добрия етап на отношенията“ и „в известен смисъл сме от различните страни на барикадите.“

Миналата година посланието на Елеонора Митрофанова по повод 3 март бе под знака на войната, която Русия започна в Украйна само две седмици по-рано, на 24 февруари 2022 г. Тогава руският посланик директно направи аналогия между Руско-турската война от края на 19 век с войната на Кремъл в Украйна в XXI век. и призова българите да мислят за тази ситуация подобно на войната отпреди 144 години и да гледат с поглед, незамъглен от антируската пропаганда“.

„Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят“, посочва руският посланик днес, 3 март 2023 г., и преминава към актуалната тема за паметниците, явно в контекста и на поредните и последни заявки за премахването/преместването на Паметника на съветската армия в София, известен сред софиянци като МОЧА.

Тя пожелава в руско-българските отношения „войната срещу паметници да няма място“, защото „в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест“.

Източник: News.bg