Руските войски започнаха новата офанзива в Източна Украйна

0
83
Снимка: Realniistorii

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че новата руска офанзива срещу Източна Украйна е започнала, предаде Франс прес.

„Понастоящем можем да потвърдим, че руските сили започнаха битката за Донбас, за която се приготвят от дълго време. Една голяма част от руската армия сега е ангажирана с тази офанзива“, заяви Зеленски. Изявлението му бе разпространено в Телеграм.

Украинците ще се борят, за да се защитят, независимо колко руски войски са изпратени там, каза още Зеленски.

Очакваната нова офанзива на руските сили в Източна Украйна започна, заяви и украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Това е същински ад. Офанзивата започна, тази, за която говорим от седмици“, заяви губернаторът във фейсбук. „Има сражения в Рубижне и Попасна, неспирни боеве в други мирни градове“, информира Гайдай, малко след като съобщи в Телеграм за смъртта на четирима цивилни в Креминна – град, който бе превзет вчера от руските сили.

„Втората фаза на войната започна“, заяви от своя страна и Андрий Йермак, ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

„Вярвайте в нашата армия, тя е много силна“, написа Йермак в Телеграм.

Междувременно от Белия дом съобщиха, че американският президент Джо Байдън ще обсъди със съюзниците днес кризата в Украйна, подкрепата за страната, както и усилията за търсене на отговорност от Русия за действията ѝ.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че Русия е започнала да „оформя“ изтока на Украйна – поставяйки условия за по-големи и по-агресивни атаки. По думите му, Мариупол не е паднал въпреки ударите на Русия.

„Продължаваме да наблюдаваме концентрацията на руските въздушни удари и артилерия в Донбас и на юг, особено около и в Мариупол“, каза Кърби и добави, че украинците оказват съпротива въпреки все по-агресивните действия на Русия.

Вчера при руските бомбардировки срещу няколко града в Украйна са загинали най-малко 17 души, твърдят украинските власти. Множество ракети са ударили западния град Лвов, който досега до голяма степен не е бил обект на атаки.

По данни на ООН повече от 4,9 милиона украинци са избягали от страната след нахлуването на Русия.