Рут Колева се извини за снимките си в Перущица

0
91
Рут Колева позира върху символичната костница само по боди и прозрачни мрежещи чорапогащник и блуза. СНИМКИ: СПИСАНИЕ ELLE

Кметицата сезирала прокуратурата

Недоволство в Перущица след фотосесията на певицата Рут Колева. Снимките ѝ са направени на паметник, построен в чест на загиналите в Априлското въстание, предаде бТВ.

Жители на града са възмутени от снимките и според тях певицата е посегнала на паметта на хилядите перущенци, загинали за свободата на България.

Кметът на Перущица Мария Вълканова е подала сигнал до прокуратурата. “Смятам, че това е най-нормалната реакция, все пак това е обида към всички граждани на Перущица и към нацията ни. Има и нарушаване на обществения ред“, добави тя.

По думите ѝ достъпът е свободен до саркофага и всеки може да се снима, но не по този грозен начин.

Вълканова подчерта, че певицата не е искала разрешение от кметството, за да направи фотосесията си на паметника.

“Този паметник на връх Власевица е построен на мястото на първия защитен въстанически пост по време на Априлското въстание. Той е построен през 1976 г. по случай 100-годишнината от Априлското въстание”, каза Невена Чавдарова от Историческия музей в Перущица.

„По повод снимките от фотосесията на списание ELLE България, заснета на Паметника на трите поколения край гр. Перущица, бих искала да дам следния личен коментар. Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет“, написа певицата във фейсбук.