Сачева: Мислехме, че омразата към ГЕРБ сплотява коалицията, но се оказа, че те се мразят изключително много помежду си

0
248
Деница Сачева Снимка: МС

Откъде ще дойдат парите за увеличение на пенсиите, питат от ГЕРБ

„Смятахме, че омразата към ГЕРБ е тази, която сплотява коалицията, но се оказа, че те се мразят помежду си, и то изключително много“, каза пред журналисти в парламента Деница Сачева, бивш социален министър и депутат от ГЕРБ-СД.

„Учудваме се как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада с взаимни обвинения в корупция“, посочи тя.

Откъде ще дойдат парите за увеличение на пенсиите, попита Сачева и нарече „политическа лъжа“ твърдения, че от най-голямата парламентарна опозиционна сила се противопоставят на увеличението на пенсиите.

Ние сме против безотговорното отношение на управляващите, против това те за пореден път да злоупотребяват с най-уязвимите хора у нас каквито са пенсионерите, заяви бившият социален министър, като подчерта, че са за разумно увеличение на пенсиите. Според Сачева най-големият въпрос е откъде ще бъдат взети тези пари и защо са дадени обещания в публичното пространство с ясното съзнание, че е трудно да бъдат обезпечени. По думите й от 1 юли все по-трудно и невъзможно става това реално увеличение.

За тази година се предвижда парите да са от Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Сачева. Независимо какво казват управляващите, числата са ясни, балансът се осигурява от очаквания 1 млрд. лева от плана, които дори не се знае дали ще дойдат до края на годината, посочи тя. За 2023 г. необходимите средства са 3,7 млрд. лева, за 2024 г.- 4,2 млрд. лева, изброи депутатът. В момента управляващите се опитват да направят същото както правителствата на Станишев и Орешарски – в последните дни от управлението си увеличаваха разходите и не се интересуваха кой и как ще ги плаща, припомни бившият социален министър.

В момента въпросът, на който правителството и Асен Василев лично трябва да отговори, е какво ще се случи 2023 г. и 2024 г., защото на практика предложенията са три – по-високи данъци и осигуровки, нови заеми или никакви увеличения, индексации на пенсиите през следващите три години, заявяват от ГЕРБ./БТА