Съдия Мариета Райкова: Не сме разрешавали СРС спрямо политици

0
172
Мариета Райкова Снимка: Клуб Z

Ако се закрие Специализираният съд, по някои от делата ще изтече давността, казва шефката на спецсъда

„След като в медиите се направиха изявления, в които се твърдеше, че е възможно разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) да са давани от Специализирания наказателен съд (СНС), ние направихме проверка в нашите регистри. Установихме, че няма издавани разрешения за прилагане на СРС към никое от лицата – лидери на политически формации, изразили притеснения, че може да са подслушвани.“ Това заяви в интервю за „24 часа“ съдия Мариета Райкова, която е председател на Специализирания съд.

Тя обясни, че в съда съществува регистър на СРС, в който са всички данни по направените искания и дадените разрешения.

По закон разрешенията се дават от председателя на СНС или от двамата заместник- председатели, които са оправомощени за тази дейност.

„Без разрешение на съда прилагането на разузнавателното средство не е законно. Разрешението освен съдебен акт е и израз на общия принцип за съдебен контрол над действията на държавните органи на изпълнителната власт, с които се ограничават конституционните права на гражданите т.е. гаранция, че ограничаването на правата ще бъде съобразно законовите правила“, обясни съдия Райкова. И допълни: „Не допускам служители и ръководители на службите за сигурност и обществен ред да злоупотребяват с прилагането на СРС, съответно да използват неразрешени им оперативни способи.“

Тя коментира и искането за закриването на Специализирания съд.

„Аз и досега не съм чула убедителни аргументи в полза на закриването на специализирания съд. Начинът на говорене по темата създава впечатление или за непознаване на работата ни, или за заинтересованост. Държавническият подход при взаимодействие между различните власти предполага отправяне на обективна критика, без да се засяга независимостта на която и да е от властите. Съдиите вземат решение по казусите, които разглеждат, въз основа на доказателствата по делото и закона, а не на база на странични фактори. Така би трябвало да бъде независимо в кой съд правораздават, което не е в подкрепа на становището, че съдът трябва да бъде закрит“, каза тя.

„В специализирания съд се разглеждат дела за едни от най-тежките престъпления. Такива са престъпленията, извършени от организирани престъпни групи, свързани с наркотрафик, убийства, отвличания и изнудвания, трафик на хора, контрабанда, данъчни измами, пране на пари, корупция, тероризъм. Тоест все такива, по които е предвиден висок размер на наказанието“, допълни магистратът.

На въпрос – Какво ще стане с делата, които се гледат в специализирания съд?, тя отговори: „Ако визирате законопроекта в този му вид – всички ще бъдат изпратени към други съдилища, след като няма специализиран съд. Не е посочено те да са окръжни, като вероятно ще има и много спорове за подсъдност, поради съществувалата национална компетентност на специализирания съд. Посочено е, че делата със започнато съдебно следствие трябва да се завършат с участието на съдията от СНС, но това няма как да се случи, след като съдебните заседатели ще са с прекратен мандат, а и самият съдия може да не е съдия заради предвидения “подбор” и възможност той да бъде върнат на длъжността си отпреди десет години, която например е прокурор.“

„По-големият проблем обаче е съдбата на разглежданите дела, повечето от които ще трябва да започнат отначало, понякога след проведени съдебни следствия в продължение на години, след разпити на десетки и стотици свидетели и направени разходи за множество сложни експертизи. Неминуемо по някои от тях ще изтече и предвидената от закона давност за преследване“, посочи съдия Райкова.