Съдия осъди за 60 хил. лева „Медиапул“ и журналиста Борис Митов заради обидни статии

0
726

Светлин Михайлов бе кандидат за шеф на градския съд и се почувствал засегнат и опозорен от 4 статии на Митов

Софийският градски съд осъди журналист и главен редактор на 60 000 лева обезщетение и 7000 лева разноски по дело, заведено от бившия шеф на СГС Светлин Михайлов.

Става въпрос за журналиста Борис Митов, който е работил в „Медиапул“, а сега – в „Свободна Европа“. Делото е заведено от съдията Светлин Михайлов срещу Митов и главната редакторка на „Медиапул“ Стояна Георгиева.

Повод са четири публикации от февруари 2018 г. в сайта „Медиапул“. Тогава Михайлов е кандидат отново да оглави СГС, а Митов отразява процедурата по избор на председател, съобщава „Свободна Европа“.

Според съда Митов е причинил неимуществени вреди на съдията с публикациите си. Решението на СГС е от 21 декември, като Борис Митов и Стояна Георгиева трябва да платят обезщетението солидарно.

Според съдия Даниела Попова публикациите съдържат „позорящи за ищеца твърдения“, вследствие на които той е претърпял редица неимуществени вреди, включително влошаване на физическото и психическото му състояние.

Съдът посочва, че според свидетели след публикациите Михайлов „не можел да спи, имал чувството, че се задушава. Променил се – както физически, така и психически – отслабнал, затворил се в себе си, станал друг човек. От контактен и готов да помогне на всеки, отказвал да общува. Чувствал се демотивиран – както при изпълнение на служебните си задължения, така и относно бъдещото си професионална реализация“.

Според свидетел по делото децата на ищеца се отдръпнали от него, „което било най-тежкото“.

Съдия Попова приема, че „всички изрази, използвани в статиите от техния автор по отношение на Михайлов, съдържат негативно мнение за ищеца, изразено чрез употребата на обидни изрази“.

„Във всички статии ищецът е описан като скандално известен, скандален милионер, доказано скандален магистрат, използван е и изразът „позор за съдебната система“, компрометиран кандидат за шеф и др. В статиите информацията не е поднесена обективно, а верните факти относно работата на ищеца по значими съдебни производства са поднесени като „скандал след скандал … някои с политически оттенък, други с икономически, но най-вече отличаващи се със съмненията за корупция, които предизвикаха“, мотивира се СГС.

Според съдия Даниела Попова „позорящи за ищеца твърдения“ са това, че Михайлов „е участвал в скандална разработка, че се е радвал на благоразположението на политическа партия, докато е бил председател на СГС, че е ползвал откраднат в Германия джип, който е конфискуван у нас, че има неясноти относно начина на генериране на имуществото му, че е взел подкуп в работата си“.

Решението на съдия Даниела Попова срещу „Медиапул“ не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.