Само Главната дирекция „Гранична полиция“ може да иска ползване на СРС-та от съда, регионалните – не

0
124
Снимка: архив

Проектът на ПП/ДБ отхвърлен от останалите депутати

Депутатите оставиха регионалните дирекции на „Гранична полиция“ без правото да искат директно от съда разрешение за използване на специални разузнавателни средства. Проектът бе подкрепен единствено от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

Според настоящия закон такова разрешение може да иска само Главна дирекция „Гранична полиция“. Регионалните дирекции трябва да поискат разрешение от шефа на ГДГП, след което да го представят пред съответния окръжен съд, който да издаде разрешение. Според вносителите от Министерския съвет това „необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на СРС“.

Това, което нас ни смущава, е, че мотивите на вносителите бяха, че се налага това увеличаване с неоправдани транспортни разходи, обясни Цвета Рангелова от „Възраждане“. Тя добави, че и сега има ред да се преодолее транспортирането на документи и забавянето в случаи на неотложни обстоятелства.

В 21 век в система на електронизация да създаваме още един орган, който ще иска използване на СРС с това, че ще се платят някакви пари за транспортни разходи, е несериозно, добави тя.

Бившият МВР министър в кабинета „Петков“ Бойко Рашков обаче защити законопроекта.