Само Орбан и Вучич са получили новогодишни честитки от Путин

0
31
Владимир Путин

Новогодишното си поздравление руският президент направи, заобиколен от военни, и го посвети на войната в Украйна

Само премиерът на Унгария и президентът на Сърбия от европейските държави са получили поздрави за Нова година от руския президент Владимир Путин, съобщи руската информационна агенция „Интерфакс“.

Сайтът на Кремъл публикува поздравленията на Путин за Коледа и Нова година до ръководителите на чужди държави и правителства, от които става ясно, че в Европа честитки са получили само сръбския президент Александър Вучич и унгарския премиер Виктор Орбан.

За това дали президентът на Руската федерация ще пожелае Честита Нова година, по-специално на президентите на САЩ и Франция, както и на канцлера на Германия, журналистите попитаха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков по време на разговор с него.

„Не, няма. Тези наши колеги сами не изпращат поздравления. Ние реално нямаме контакти с тях в момента. И предвид недружелюбните действия, които те извършват непрекъснато, президентът няма да ги поздрави“, заяви Песков, цитиран от „Интерфакс“.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц многократно през 2022 г. разговаряха с Путин в опит да спрат войната в Украйна, както и за решаването на въпроси, свързани с размяната на пленници, условията, при които се държат военнопленниците, защитата на украинските ядрени централи и други. Френският президент се застъпи пред Джо Байдън, за да го убеди да разговаря с руския президент, при посещението си в Белия дом през декември.