Само шерифът на Чикаго ще свърши работа. И то този от времето на Ал Капоне

0
212
Джими Картър /вляво/ и Леонид Брежнев подписват договора САЛТ.

През последните 30 години както Вашингтон, така и Париж и Берлин забравиха как се преговаря с Кремъл

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

За пореден път ще припомня тази история. През 1979 г. Леонид Брежнев и Джими Картър подписват във Виена договора САЛТ-2, „подпечатвайки“ го с нежна целувка.

Репортери посещават Александър Солженицин, живеещ в изгнание във Вермонт. „Е, г-н Солженицин, Студената война май приключва, какъв е вашият коментар?“ Солженицин насмешливо им отговаря, че – както обикновено – не са изпратили на тези преговори подходящи преговарящи.

„Нали президентът и дипломатите са отговорни за това?“, недоумяват репортерите. „За да сте на равна нога в преговорите с Кремъл“, уточнява Солженицин, „трябва да изпратите шерифа на Чикаго…“ Няколко години по-късно Америка послуша съвета на Александър Исаевич. За четиридесети президент на САЩ бе избран Роналд Рейгън, който – както е известно – изигра блестящо ролята на шерифа на Чикаго в преговорите с Москва.

През последните 30 години както Вашингтон, така и Париж и Берлин забравиха как се преговаря с Кремъл. Пряк резултат от това е наглата агресия срещу Украйна. Слава Богу, тази наглост започна да събужда ако не историческите познания, то поне инстинкта за самосъхранение от двете страни на Атлантика. Решението на Финландия и Швеция да членуват в НАТО е част от тази нова решителност, която „опечалява“ говорителите на Кремъл.

Не забравяйте – само шерифът на Чикаго ще свърши работа. И то не кой да е шериф, а този от времето на Ал Капоне!