Само в Breaking.bg: Преболедували Ковид-19 остават без сертификат заради некадърника Кацаров

0
242
заплати
Снимка: архив

Отпращат хората с мотива: ЕС не признава антигенните тестове, което е лъжа

Заради некадърника и временен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и неговото обкръжение преболедували Ковид-19 българи не могат да получат сертификат, цифрово удостоверение на ЕС, което улеснява пътуванията в съюза от 1 юни т.г.  Затова алармира читател на Breaking.bg, който е потърпевш от некомпетентните здравни власти у нас.

К.М., от София, е диагностициран с Ковид-19, след като се почувствал зле и за него е бил извикан екип на „Спешна помощ“. Направеният му антигенен тест от спешните  медици е  положителен. Лекува се у дома, но е регистриран в Столичната здравна инспекция, откъде му се обаждат, за да контролират дали спазва 14-дневната карантина. След като преболедува Ковид-19 К.М. иска да си извади сертификат, за да може да пътува извън България. С голямо учудване от системата на Министерство на здравеопазването научава, че не може да получи цифрово удостоверение за преболедувал страшната болест, защото……не бил регистриран в системата като болен от Ковид-19.

Чиновник от МЗ му обяснил по телефона, че той бил установен с антигенен тест, който……не се признавал от ЕС и затова не може да си извади сертификат за пътуване от системата.

На сайта на Европейския парламент информацията за цифровите удостоверения казва точно обратното:

Цифровото удостоверение на ЕС за възстановяване от COVID-19 потвърждава, че притежателят му се е възстановил от инфекция от SARS-CoV-2 след положителен NAAT тест. Удостоверението за възстановяване от COVID-19 трябва да бъде издадено не по-рано от 11 дни след първия положителен тест. QR кодът ще дава достъп до резултатите по сигурен и надежден начин. NAAT са PCR-тестовете, както и бързите антигенни тестове, се казва на сайта на Европейския парламент.

К.М. се допитал и до други преболедували и за някои от тях, които са диагностицирани с антигенен тест, се оказало същото. Нямат право на цифрово удостоверение. Хем са регистрирани в Столичната регионална здравна инспекция, хем не са в Министерство на здравеопазването. Параграф 22.

Значи Европа разрешава, България не. Тогава защо лекарите от спешните екипи проверяват пациенти с антигенен тест ? След като той не важи, според родните чиновници от МЗ, за сертификат ?

На какво основание здравните чиновници на Кацаров отнемат правото на излекувани от Ковид-19 да пътуват извън страната ?

И ги принуждават да си правят скъпите ПСР-тестове ? Нищо лично, само бизнес нали ?