Съпруга на министър, кумица на премиер и съветник на вицепремиер – сега назначена в надзора на здравната каса. За Асен Василев няма проблем

0
1108
Снимка: ПИК

Който има претенции за по-добро CV да ми го прати, лаконично предложи той

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не вижда конфликт на интереси в назначенията на семейство Лорер. Според него Виолета Лорер е добър специалист и затова е назначена като член на Надзорния съвет в НЗОК. По думите на Василев тя сама се е преборила за мястото си.

„Г-жа Лорер беше в надзора на здравната каса, когато мъжът й не беше министър. Постове на калпак не се раздават, който има претенции за по-добро CV да ми го прати“, така Василев отговори пред журналисти на въпрос за назначението ѝ. Явно само Василев не вижда нищо нередно в това, пише Трибюн.

Влизането на г-жа Лорер в надзора на НЗОК стана с решение на Министерския съвет. Част от кабинета е съпругът ѝ като министър, освен това премиерът Кирил Петков е кум на семейството им. Именно това дава повод да се замислим дали в цялата държава няма по-подходящо CV от това на г-жа Лорер или назначението ѝ е иронично казано „съвпадение на обстоятелства.“

Семейство Лорер заема високи държавни позиции. Даниел Лорер е министър на иновациите и растежа. А съпругата му вече беше назначена от Асен Василев за началник на кабинета му. Асен и Виолета се познават, след като два пъти тя е била негов служебен зам.-министър – веднъж през 2013 година в Министерството на икономиката и втори път – в Министерството на финансите в кабинета „Янев“.

Тези назначения предизвикаха сериозни коментари в обществото заради нарушение на моралните норми и конфликт на интереси. Оказва се, че така ревящите за промяна новоуправляващи са оплетени в сериозни семейни връзки.