Сарафов: „Чекмеджегейт“ и „Барселонагейт“ са дела единствено под личния контрол на господин Гешев

0
455
Борислав Сарафов

Шефът на следствието твърди, че е следен и записван от „частно външно наблюдение“, подчинено на главния прокурор

Чекмеджегейт“ е от категорията дела, както „Барселонагейт“, които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор господин Гешев. Така че това дело, независимо къде е, дали в България или в Щатите, всяко едно движение по него се съгласува и съм убеден, без да имам доказателства за това, но съм дълбоко убеден, че е съгласувано с него персонално“ – това заяви в ефира на Би Ти Ви шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той самият нямал представа какво се случва по това дело.

„Прекратяването на т.нар „Чекмеджегейт“ и активизирането на „Барселонагейт“ бих могъл да го определя като танц на господин Гешев с политиците. По едното дело прекратява, по другото – активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква от тях“, коментира заместникът на Гешев. Според него такива „лесни“ дела трябвало да приключват много бързо и прозрачно.

По-рано днес пък от Антикорупционният фонд публикуваха снимки на Сарафов с бившия следовател Петър Петров – Еврото, станал известен по случая „Осемте джуджета“. Относно това Сарафов обърна внимание, че снимките излезли днес, след като станало ясно, че той ще участва в предаването.

„Срещу мен се води кална, непочтена, мръсна война. Това е част от нея“, каза той.

„Господин Гешев винаги, когато става въпрос за казуса „Осемте джуджета“, се забравя сякаш, че този казус се развива тогава, когато специализираната прокуратура, където са се развивали тези събития, е била под прекия контрол на господин Иван Гешев“, каза Сарафов.

Той знаел кой е направил снимките. Не били от СРС, а от частно външно наблюдение.

„Тези снимки са направени от частното външно наблюдение, ще поясня какво е това – това е нелегална нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от господин Стефчо Банков, бивш ръководител на „Вътрешна сигурност“, МВР, уволнен от господин Бойко Рашков като министър, и в момента прокурорски помощник към господин Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано наблюдение, видео и фотозаснемане“, каза Сарафов.

„Да, това е точно така“, отговори той на въпрос дали Гешев разполага с частно външно наблюдение. И го обвърза с твърдението на самия Гешев, че има над 150 записа на разговори.

Снимките са от преди три години, обясни Сарафов. Имаше периоди, когато с него поддържахме нормални, човешки контакти – разказа шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов за отношенията си с главния прокурор.

Според него Гешев още в началото тръгнал с много сериозен дефицит, но колегите му се надявали, че нещата ще се подобрят. Господин Гешев стана нетърпим за прокуратурата, коментира той.

Аз нямам никакво касателство с казуса „Осемте джуджета“, каза Сарафов. Той обясни, че е повод за притеснение това, че някой следи него, жена му и малкия му син. Затова и му е била нужна охрана.

„Аз съм този, който първи депозира сигнал срещу господин Иван Гешев. За разлика от него, защото той се уличи във връзки с политици, аз не поддържам никакви връзки с политици“, заяви Сарафов и обясни, че политиката и прокуратурата са се преплели една в друга. Той отново повтори, че шефът му „яде ритуално баклава с ромски барони“ и ги кани в кабинета си.

„Не знам какво се случва във ВСС, защото не поддържам контакти с тях. Познаваме се, поддържаме институционални контактни, но не сме приятели. Видимо е обаче спираловидното влошаване на начина, по който господин Гешев управлява прокуратурата“, отговори той на въпрос кога членове на ВСС са решили, че Гешев трябва да бъде свален от поста си.

Относно механизма за разследване на главния прокурор, той обясни, че не може един човек да е над закона и че е е назрял моментът за въвеждане на такъв закон.

„В никакъв случай“, отвърна той на въпрос дали се чувства уязвим. Борил се за нормалност, затова и щял да следва истината.

„Съдебната реформа е необходима и нужна и аз винаги съм го твърдял“

„Себе си виждам да остана на мястото, на което съм в момента“, обясни той. По никакъв начин не желая да ставам главен „прокурор“, каза още той.