Саркози в затвора – виновен за незаконно финансиране на предизборната му кампания

0
246
Никола Саркози

Стана първият френски следвоенен президент, получил ефективна присъда, която е втора за него

Бившият френски президент Никола Саркози получи присъда от една година затвор по дело за незаконно финансиране на предизборната кампания през 2012 г. и превишаване на установените от закона ограничения за разходите.

Саркози не присъстваше на произнасянето на съдебното решение. Прокуратурата поиска за него година затвор, от които шест месеца условно. Предстои съдът да обяви каква присъда налага. Бившият френски президент едва ли ще отиде в затвора веднага, тъй като се очаква да обжалва решението.

66-годишният Саркози стана първият френски следвоенен президент, получил ефективна присъда, която е втора за него.

На 1 март той беше осъден на три години затвор, две от които условно, заради опит да подкупи съдия, който да му предостави вътрешна информация за разследване, относно финансите на предизборната му кампания през 2007 г.

Бившият държавен глава заедно с още 13 души бяха обвинени, че са създали или са се възползвали от фалшива схема за фактуриране, за да покрият милиони евро излишни разходи за предизборни митинги, за да изпревари своя социалистически съперник Франсоа Оланд.

Според прокуратурата счетоводителите са предупредили Саркози, че кампанията ще надхвърли законно разрешения лимит на разходите от 22,5 милиона евро, но той настоял да се проведат повече събития.

В крайна сметка за кампанията са изразходвани близо 43 милиона евро, въпреки че Саркози твърди, че не е знаел за схемата. За разлика от някои от другите обвиняеми, той не е обвинен в измама, а в по-малкото нарушение на незаконно финансиране на кампанията.

Процесът по това дело първоначално беше насрочен за март, но беше отложен, след като адвокат на ключов свидетел беше хоспитализиран с ковид-19.