САЩ водят преговори със София и Скопие за бързо разрешаване на споровете

0
74
Снимка: МВнР

Това съобщиха от Държавния департамент

Съединените щати водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Това съобщиха от Държавния департамент пред журналисти.

Преди седмица държавният секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор посочиха, че процесът по присъединяване на Северна Македония и Албания в ЕС се ускорява.

В отговор на журналистически въпрос да се разкрият подробности и срокове в това отношение говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че продължават с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове. „Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори“, каза Прайс. Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

„Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион“, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка.

„Двете страни изпълниха основните задачи и вярваме, че е време да продължат заедно напред в следващата фаза на дългия и пълен с предизвикателства процес на присъединяване“, добави Прайс.

„Историческото Преспанско споразумение показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения, и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове“, допълни още той.

Преспанското споразумение беше подписано през 2018 г. от Атина и Скопие. С него се сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.

От своя страна в сряда президентът Румен Радев подчерта, че върху страната ни се оказва силен натиск да вдигне ветото пред еврочленството на Скопие и изрази недоумение, че това се прави по отношение на държава-членка, а и спрямо кандидатката Северна Македония.