Съветник на Радев и Донев: Правят кампания чрез атаки към служебното правителство

0
111
Александър Маринов

Може да водиш разговори за някакви танкери, които браздят океаните, но тези танкери няма, както се изрази бившият премиер, къде да бъдат паркирани, коментира Александър Маринов

„Правителството маневрира между различни варианти. Някои от тях, които толкова ни ги хвалят сега, са чисто хипотетични. Все едно да ни подарят Айфеловата кула. Може да водиш разговори за някакви танкери, които браздят океаните, но тези танкери няма, както се изрази бившият премиер, къде да бъдат паркирани.“

Това каза в интервю за БНР Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента, в момента съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

По темата да се възобновят ли или не разговорите с „Газпром“ и каква посока е възприело служебното правителство, Маринов заяви, че „това малко напомня вица за заека – защо си с шапка, защо си без шапка – все бой.“

„Има различия по въпроса кое е питомното и кое е дивото. Ще стане ясно, че всички разумни, ефикасни решения се разглеждат. Нищо не е отхвърлено априори“, допълни съветникът на премиера.

Според него „подходът е абсолютно еднакъв във всички ресори – какво се открива, и то не защото някой рови умишлено, а защото са се натрупали проблеми, зависи от това какво е вършено.“

„Смени има във всички ресори, проблеми се откриват навсякъде, но като че ли другите не вдигат толкова голяма патърдия, колкото Корнелия Нинова“, смята Маринов.

Някои партии са решили да правят кампанията си чрез атаки към служебното правителство, а то няма да се явява на избори“, отбеляза проф. Маринов.

„Трябва да се каже какво е положението, за да няма недоразумения“, посочи той.

Александър Маринов изтъкна, че конституцията не е свещена крава, включително относно института на служебното правителство, и не бива „да се притесняваме от каквито и да било конституционни дискусии“.

„Безсмислено е да се хвърля такъв сериозен въпрос във водовъртежа на текущите спорове и интриги“ – така Маринов коментира заявките на президентската институция за конституционни промени, които впоследствие заглъхнаха и не намериха политическа изява.

За кабинета „Петков“ той акцентира върху „невъзможността на правителството да заработи ефективно“ и нервния прием на критиките от страна на президента Румен Радев. Запитан за охладняването на отношенията между правителството и президента, Маринов каза, че „причината не е личностна, а в същността на политиката“.

Запитан има ли затопляне в отношенията между ГЕРБ и държавния глава, Александър Маринов изрази мнение, че е „израз на много богата фантазия да се търси някакво партньорство или съюз между президента и ГЕРБ“: „Този модел (ГЕРБ – б. р.) трябва да бъде премахнат, а не ъпгрейдван. Темата не се свежда до импровизирани персонални акции.“

Според председателя на Стратегическия съвет на президента в последните месеци в прокуратурата липсва „силова провокативна активност“.