Съветник от САЩ ще помага за изпълнението на проекта за F-16

0
89
СНИМКА: Пресцентър на Министерството на отбраната

Той ще бъде на издръжка на американското правителство

При изпълнението на проекта за придобиване на нов тип боен самолет F-16 Block 70 Министерството на отбраната на Република България и Военновъздушните сили ще бъдат подпомагани от съветник от САЩ, финансиран от американското правителство. Акцент в работата на съветника ще бъдат дейности по политиката, планирането, инфраструктурата, логистиката, поддръжката и повишаването на оперативната съвместимост на бойната ни авиация със съюзниците от НАТО, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Съветникът пристигна в България след посещението в САЩ през месец юли на заместник-началникa на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков по повод 30-ата годишнина от стартирането на Програмата за партньорство с Националната гвардия на щата Тенеси. По време на посещението си той разгледа производствената линия на F-16 и се срещна с ръководителите на компанията-изпълнител.

Тези инициативи са част от стратегическото сътрудничество между България и САЩ и ще допринесат за укрепване на отбранителните ни институции и способности.