Сербезова: Личните лекари няма да ваксинират децата срещу ковид

0
175
Асена Сербезова Снимка: NOVA

Това ще става във ваксинационни пунктове, каза министърката

От 20 декември в България пристигат ваксините за деца от 5 до 11 години. В столичната болница „Света Анна“ се подготвят да имунизират деца от 30 декември всеки петък. За имунизацията на децата новият здравен министър Асена Сербезова коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Що се отнася до новия пост, по думите й, той не се поема с мисълта, че е добре за кариерата, а като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването.

Тя каза, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. „Около 400 дни се задържа един здравен министър средно у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат“, обясни пред bTV Сербезова.

„Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, каза още тя. По думите на Сербезова хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса. „Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите“, отбеляза Сербезова.

Относно новият вариант омикрон здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани.

За болница „Лозенец“ тя каза, че нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми, каза Асена Сербезова. Преди дни тя спря процедурата по сливането на три болници. „Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори защо го е направил“, допълни Сербезова. „Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се“, каза здравният министър.