Шаламанов: ДБ няма място в правителството, ако то следва курса на БСП за Украйна

0
430
Велизар Шаламанов Снимки: БТВ

Ако махането на Гешев е по-важно от външнополитическия курс на страната, аз не съм съгласен, казва бившият министър на отбраната

Водещ политически и военен експерт на една от партиите в управляващата коалиция днес остро критикува отказа на правителството да изпрати военна помощ на Украйна.

Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, нарече позицията на министър-председателя Кирил Петков по тази тема „страхлива“ и необоснована.

В разговор с Клуб Z Шаламанов каза, че партията му „Да, България“ и коалицията ѝ „Демократична България“ нямат какво повече да правят в правителството, ако то продължи да следва наложения от БСП курс да оказва изключително хуманитарна помощ на Украйна, пише Tribune.

„Ние трябва да бъдем ясни – с Путин ли сме, или със Зеленски?“, каза Шаламанов, който беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като в последното беше зам.-председател на Комисията по отбрана. „Ако махането на Гешев е по-важно от външнополитическия курс на страната, аз не съм съгласен. Ако не сега, можем да махнем Гешев и по-късно, но днешната позиция на България е за 100 години напред“.

По думите му рано или късно активисти на ДБ ще поставят въпроса за бъдещото участие на формацията в правителството.

„Според мене причината да откажем военна помощ на Украйна е страхът от реакцията на избирателите, на които дълго време е било втълпявано, че България не бива никога да прави нещо против Русия“, каза Шаламанов.

„На второ място това е страх от самата Русия“, добави той. „Основният инструмент на на руската външна политика е всяването на страх… А страхът е обратното на лидерството. Заради този страх хората у нас са склонни към колективни решения, за да не носи никой отговорност. Еднолично нито президентът, нито министър-председателят ще посмеят да вземат някакво решение“, посочи той.

По тази причина според Шаламанов трябва да се намери политическа сила, която да постави в пленарно заседание на парламента въпроса за изпращане на оръжие на Украйна според списъка, представен от нейния посланик в София Виталий Москаленко.

„На трето място е опитът да се представи България като някаква уникална страна, която може да бъде мост между Русия и Украйна“, каза Шаламанов. „Това е абсурдно, защото, за да бъдеш „мост“, да посредничиш, трябва и двете страни да те приемат и да те уважават. А Русия явно не уважава България“, посочи той, припомняйки, че страната ни е в списъка на „неприятелските страни“ на Москва както и острите изявления от страна на руската дипломация спрямо България през последните седмици.

Шаламанов предупреди, че с колебливото си поведение София е на път да загуби и уважението на Киев. И освен уважението – шансовете за участие в евентуален бъдещ европейски „план Маршал“ за Украйна.

„Износът на оръжие не ни прави част от войната“, категоричен беше Шаламанов, цитирайки Устава на ООН.

България и Унгария са единствените европейски членки на НАТО, които отказаха да изпратят оръжия на Украйна. Будапеща има стар проблем с третирането на унгарското малцинство в Западна Украйна от Киев. Петков и заместничката му Корнелия Нинова твърдят, че осъждат войната на Русия срещу Украйна, но че евентуален износ на оръжия или боеприпаси за нея би „въвлякъл България във война“.