Шефът на ДАНС предупреди за бунтове и социално напрежение заради повишаване на цената на газа

0
547
Пламен Тончев, шеф на ДАНС

Несвоевременното осигуряване на алтернативни източници и трасета за доставки ще повлияят пряко върху повишаването на цените на потребителите, обяви Пламен Тончев

ДАНС предупреди депутатите за възможно увеличение на цената на природния газ и повишаване на социалното напрежение с искания за удължаване на държавните компенсации, каквито заявки вече имал бизнесът. Това отчете председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, който бе изслушан в рамките на насроченото извънредно пленарно заседание във връзка със спрения природен газ от страна на „Газпром“. Изслушването бе по искане на ПГ ГЕРБ-СДС.

Тончев заяви, че „несвоевременното осигуряване на алтернативни източници и трасета за доставки ще повлияят пряко върху повишаването на цените на потребителите, като особено уязвими са производствата с непрекъснат режим“.

В тази връзка може да се очаква ескалиране на социалното напрежение и искания, каквито вече има и сред бизнеса за увеличаване и удължаване на държавните компенсации“, посочи Тончев. По думите му в условията на повишаваща се инфлация финансирането на подобни мерки ще наложи значително увеличаване на външния дълг.

От ДАНС докладват, че вероятно времето за обявяване на руските изисквания за плащане в рубли и предприемане на последващи действия за спиране на доставките при неспазването им, е подбрано „предварително от руските власти“ – така че първите плащания да бъдат за България и Полша. Председателят на ДАНС припомни и хронологията на комуникацията между „Булгаргаз“ и руския „Газпром Експорт“.

Той посочи, че на 13 април, с решение на Министерския съвет на „Булгаргаз“ са дадени указания да не предприема действия за изпълнение на условията на „Газпром Експорт“ за заплащане на газа в рубли и да продължи с плащанията, както е заложено в договора. Той припомни, че българското дружество е изпратило писмо с искане за разяснение на новите условия за разплащане. Отговорът от „Газпром Експорт“ дошъл на 22 април, когато българското дружество е информирано, че бъдещи плащания при досегашните условия на договора вече били невъзможни. На 26 април е направен опит за авансово плащане към „Газпром Експорт“ в щатски долари по фактура за заявени количества за месец май, плащането не е одобрено. По фактурата не е посочена банкова сметка, изрично е отбелязано, че плащането следва да се извърши съгласно указа на президента на Руската федерация, посочи председателят на ДАНС.