Шефът на КЕВР: Премиерът Петков или е неинформиран, или некомпетентен

0
662
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата нанася тежка вреда, твърди Иван Иванов

„Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство). Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две неща – или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята.

Обвиненията, които бяха отправени към комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика“, заяви пред БНР доц. Иван Иванов, председател на КЕВР.

Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост.

„Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад“, каза Иванов.

Той обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията.

„От две години насам, след подписване на анекс 13 между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, всеки месец цената на газа се актуализира – в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна“, каза той

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася тежка вреда.

„Мораториумът смачка едно много добро решение на КЕВР. Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда „Сигурност на енергийната система“ и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%“, посочи Иванов.

Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.