Шефът на пожарната: Системата BG Alert не се задейства при земетресения, съобщенията на телефоните са от „Гугъл“

0
36

Тя може да бъде използвана само в случаите, в които се прогнозира явление

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, съобщи за БНР Александър Джартов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване:

„BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е предназначена да известява в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана. Възможно е гражданите да са получили, особено тези, които използват устройства с операционна система андроид, съобщения от Гугъл. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение“, посочи той.

Джартов допълва, че системата BG Alert може да бъде използвана само в случаите, в които може да се прогнозира явление, има предварителна информация, че се случва или предстои да се случи някое явление.