Шестимата от ВСС обясниха защо са оттеглили първото предложение за освобождаване на Гешев

0
108
Гешев на заседанието на ВСС Снимка: 24 часа

Гергана Мутафова цитира прекратената проверка за действията на главния прокурор по време на взрива срещу него

Шестимата членове на ВСС обясниха след почивката на съвета защо са решили да оттеглят първото предложение за отстраняването на Гешев. Това стана след въпрос на шефката на ВКС Галина Захарова, която поиска да узнае какво ги е накарало да оттеглят предложението си, защото „взимала своето решения самостоятелно“.

Гергана Мутафова реши да й обясни.  Тя се позова на преписката на прокурор Тодор Денков от СГП, която е образувано по сигнал на БОЕЦ и е дали главният прокурор е наредил на мястото да бъде  заведен израелски експерт. Проверката е приключила на 2 юни.

Мутафова  цитира постановлението, от което става ясно, че израелският експерт е отишъл на мястото на взрива около 17,30 часа, когато вече огледът е бил приключил и е наблюдавал от много далече – близо 40 – 60 метра. В него прокурор Денков казва, че не са установени данни за извършено длъжностно престъпление.

Поради тази причина те направили това изявление с оглед процесуална икономия.

Атанас Славов добави, че явно вносителите приемат заключенията на наблюдаващия прокурор. Той попита дали този акт е оспорен и дали е стабилен.

Гешев каза, че нито един прокурорски акт не е стабилен. „Доказателствата по този казус ми бяха предоставени преди един час и без да се запозная с тях, не мога да кажа кои са съотносими“, обясни още Гешев  Той каза, че не е бил уведомяван за постъпването на доказателства по двете процедури.

„Спешно се събирали доказателства, спешно били призовавани един куп колеги и на този фон се прави искането за прекратяване. Държа всички доказателства и доказателствени искани я да бъдат качени на сайта на ВСС, след като няма да има публичност.

Огнян Дамянов обясни, че предния ден доста обмисляли дали да оттеглят предложението си. Преди три години г-жа Дишева се почувства заплашена, защото щяла да стане общински съветник. В понеделник казах, че колеги от  ВСС са привиквани във ВКП, колеги, чисто човешки да ви попитам как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита. Предпочитам да не се гледа, за да не тече върху предложението ни. А кой създаде усещането, усещането го създаде г-н Гешев. Няма нищо мъжко, воеводско да правите такива проверки, това е форма на натиск“, каза Огнян Дамянов.

Атанас Славов отговори, че въпросът е много сериозен и имал готовност следваща седмица да проведат дебат по този въпрос. Той се надявал, че оттеглянето на предложението е в резултат на юридически размисъл , а не на натиск.

Гешев каза, че по същата проверка и на него му били снемани обяснения. По сигнал на представител на прокуратурата имало и образувано и досъдебно производство по сигнал срещу него. То отново припомни колко проверки спрямо него се правят. Вероятно били над 100 от всякакви органи.