Шишков уволни началничката на ДНСК, обмисля рокади и в АПИ

0
92
Иван Шишков Кадър: БТВ

Една от основните цели на правителството е да продължи всички големи инфраструктурни обекти, включително и АМ „Струма“, каза министърът

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков е сменил началничката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Той е назначил за временно изпълняващ длъжността Деляна Панайотова, която досега бе заместник-началник на ДНСК.

От поста й е отстранена Лиляна Петрова, която бе назначена от бившия вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов. В края на миналата година, когато четворната коалиция дойде на власт, Караджов отстрани наначения от предишното служебното правителство за шеф на ДНСК Влади Калинов. На практика последната година и половина на началническия пост в дирекцията никой не се задържа за повече от 6 месеца.

Арх. Панайотова е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2003 г. Има почти 20-годишен стаж в сферата на инвестиционното проектиране в строителството. Работила е в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община, а арх. Иван Шишков до по-миналата година бе главен архитект на район „Триадица“. Панайотова е била и главен архитект в община Хасково. Заемала е длъжността началник на РДНСК Хасково и заместник-началник на ДНСК.

По-рано днес по Би Ти Ви служебният регионален министър каза, че обмисля да смени ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Арх. Шишков обясни, че до средата на август ще има обществени поръчки за зимно почистване. Няма да останем без зимно почистване на пътищата, увери той. И призова строителните фирми да работят по по-добри правила.

Пътните фирми станаха заложници на политиците, изтъкна арх. Иван Шишков и допълни, че ще им се плати за лотовете на АМ „Хемус 1, 2 и 3. Той добави още, че компаниите имат неизрядни възлагания. За лотове 7, 8 и 9 на автомагистралата няма трасе, но е платено. Ние имаме строители под прикритие и ако има некачествено строителство, то остава за сметка на държавата и никой не носи отговорност, отбеляза арх. Шишков. Една от основните цели на правителството е да продължи всички големи инфраструктурни обекти, включително и АМ „Струма“. Служебният регионален министър е изненадан от спирането на лота в Кресненското дефиле.