Шок! Парното в София поскъпва с 20%, токът – с 6 на сто

0
74
парно
Снимка: архив

Средно за страната цените на електроенергията се увеличават с 4%, а на топлинната – с 16%

Цените на електрическата енергия за регулирания пазар се увеличават средно за страната с 4,40%, а на топлинната енергия нарастват средно с 16,23%

Основните причини за нарастването са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии, съобщи КЕВР.

На закрито заседание комисията прие решения за цените в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, които влизат в сила от 1 юли 2021 г.

Парното и топлата вода поскъпват между 4 и 23 на сто за различните топлофикации, за София скокът е с 20 на сто, съобщи БНР. Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто.

Топлоенергията поскъпва с 16% средно за страната. Най-голям е скокът във Велико Търново, където ще се плаща с 23% повече за парно и топла вода. В Бургас и Враца ръстът е с 21%, а в София и Плевен – 20 на сто.

Във Варна и Разград топлоенергията поскъпва с близо 18%, в Перник – с 15%, Пловдив – с 13%, в Русе – с 11% и в Габрово – с 9%. Най-малко е повишението на цените на топлоенергията в Сливен – под 4 на сто.

Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто за страната. Най-голямо поскъпване има за потребителите на ЧЕЗ – с близо 6 на сто, а за абонатите на другите две енергодружества – EVN и „Енерго-про“, повишението на цените на тока ще е малко под 4%.

През юли газът ще се продава с 10 на сто по-скъпо.