Щатен от ДС, завършил школа на КГБ, е в основата на бизнес възхода на Васил Терзиев

0
3045
Васил Терзиев

Изплуваха нови мрежи на Държавна сигурност зад кариерата на Васил Терзиев

Както вече стана известно от различни публикации – фирма „Телерик“ на Васил Терзиев и компания започва своята дейност през 2002-та година като част от „Кимкооп Трейдинг“ ООД – компания, която произвежда високоспециализирана оптична техника, включваща компоненти за отбрана и сигурността.

Компанията, занимаща се с военна техника и множество чувствителни сделки в сферата на оръжейната търговия, дава финансовото начало на „Телерик“ като я регистрира като част от своята дейност. За това помага бащата на Светлозар Георгиев, съдружник на Васил Терзиев и един от основателите на „Телерик“, който сега поема неговия бизнес, пише БГНЕС.

Телериг АД като част от холдинга Кимкооп Трейдинг
Източник: Скрийншот/Капитал

Нови факти показват, че „Кооперация Кимкооп“, която е регистрирана на същия адрес, на който е регистрацията и на „Холдинг Кимкооп“, е структура, в която решаващо влияние имат бивши щатни служители на Първо главно управление на Държавна сигурност.

Кооперация Кимкооп
Холдинг Кимкооп е регистриран на същия адрес, на който е регистрацията на Кооперация Кимкооп

Става дума за лицата Александър Петров Трифонов и Христо Димитров Караколев, установи проверка на Zonanews в архива на Комисията по досиетата .

Заповед за изпращането на Александър Трифонов в школата на КГБ в Москва

Александър Петров Трифонов е роден на 24.11.1944 г. в гр. Лом, има завършено висше образование във ВМЕИ-София, специалност „далеко-съобщителна техника“. Щатен служител на Първо главно управление на ДС, назначен на 29.10.1970 г. в отдел VII на ПГУ. В периода септември 1971 г.-юли 1972 г. е завършил едногодишна разузнавателна школа на КГБ в Москва. Награждаван е с грамота на КГБ-СССР.

Александър Трифонов е награждаван с грамота на КГБ, завършил е разузнавателна школа на съветския КГБ
Александър Трифонов е бил в школа на КГБ от септември 1971 г. до юли 1972 г.

През 1975-1980 гг. е на задгранична работа в Австрия, под прикритие на завеждащ стокообмена, където има извършена вербовка на ценен агент с псевдоним „Кунце“, чрез който придобива научно-техническа информация от обекта за агентурно проникване (ОАП) „Сименс дата“ и ръководи още няколко секретни сътрудници. По-късно става зам.-ръководител на ТИС (търговско-икономическа служба) и е изпълнявал дължността зам.резидент по линия на НТР.

През 1985 г. е командирован в Москва по проекта РУМО

 

От началото на 1981 г. е изведен на прикритие в Министерството на машиностроенето като директор на дирекция „Лицензии, патенти и международно техническо сътрудничество“, където изпълнява длъжността „резидент на отраслова резидентура“.

Александър Трифонов е организирал смесено дружество със Сименс през 1982 г.
Александър Трифонов е командирован в САЩ на Национална конференция по изчислителна техника-1984 г.

Вторият бивш служител на ПГУ-ДС, който е в „Кооперация Кимкооп“ се казва Христо Димитров Караколев. Той не е обявен официално от Комисията по досиетата, но името му протича като оперативен работник от ПГУ-ДС, който е ръководил половин дузина секретни сътрудници на Първо главно-ДС, вкл. няколко посланици.

Майор Христо Караколев е ръководил агент Константин на ПГУ-ДС