Сигнал до Гешев: над 100 опасни места по Северната тангента и Околовръстното в София

0
36
Снимка: архив

В писмото на Европейския център за транспортни политики се съдържа информация за липсващи пътни знаци, пътна маркировка, мантинели и други проблеми

Европейският център за транспортни политики изпрати сигнал до главния прокурор Иван Гешев във връзка с констатирани опасни дефицити на Северна скоростна тангента Е-80 (А6) и Софийски околовръстен път II-86 (северна дъга).

Установени са над 100 опасни дефицита, пряко застрашаващи пътната безопасност. В писмото се съдържа информация за липсващи пътни знаци, пътна маркировка, ограничителни системи за пътища (мантинели) и други проблеми, които са констатирани при проверка на екип на ЕЦТП, извършена това лято.

Още през 2021 г. ЕЦТП многократно изпращаше устно и писмено сигнали до МРРБ и АПИ, но въпреки нашите настоявания така и не бяха взети мерки. Оправданията от страна на институциите варираха от липса на средства до липса на проведени обществени поръчки. Припомняме, че съгласно Закона за пътищата това са все задължения на АПИ и на Министерството.

Сигналът съдържа 86 констатации за нарушения на действащите правила и норми за Софийски околовръстен път (северна дъга) или път II-86. Припомняме, че този път беше ремонтиран през лятото на 2021 г. и така и не беше довършен.

Северна скоростна тангента е пусната в експлоатация през 2016 г., но вече се нуждае от сериозен ремонт. Там констатираните нарушения за участък с дължина от 6 км са 49 на брой. Един от главните изводи е, че пътните знаци трябва да бъдат изцяло сменени, защото не става ясно дали това е автомагистрала, скоростен път, път извън населено или в населено място.

Целта на сигнала е по компетентност да бъдат предприети съответните мерки за действия или бездействия от страна на АПИ като стопанин на пътя. Също така се настоява идентифицираните дефицити да бъдат отстранени незабавно преди настъпването на зимата. В противен случай ще бъде по-безопасно тези пътни участъци да бъдат затворени за движение.