Симпатизанти на „Възраждане“ нападнаха колата на украинската делегация в АЕЦ „Белене“

0
130
Снимка: Трибюн

Не искат да се продават реакторите на Украйна

Симпатизанти на „Възраждане“ се нахвърлиха върху колата на украинска делегация, която беше на посещение в АЕЦ „Белене“. Това става ясно от постове на партията във фейсбук. В понеделник група от 20-ина партийни симпатизанти се беше събрала на пътя пред площадката с плакати „АЕЦ Белене – светлото бъдеще“ и „Българските реактори са на България“.

България взе решение за продажба на руските реактори за „Белене“ на Киев, което бе и поводът за посещението на „Енергоатом“ в България.

Охраната на площадката – възрастен човек – не успяваше да укроти привържениците, които се нахвърлиха върху колата на делегацията. Двама мъже застанаха до предния капак, а единият дори опита да се качи отгоре. Останалите хора крещяха и тропаха по прозорците на пътниците. След около 2 минути напрежение шофьорът се връща назад и минава по заобиколен път.

В крайна сметка специалистите от „Енергоатом“ са успели да стигнат до площадката, както става ясно от съобщение на НЕК.

Случката беше коментирана в социалната мрежа фейсбук от лидера на партията Костадин Костадинов

„В неделя по медиите излезе информация, че в АЕЦ „Белене“ ще идва украино-американска делегация, която ще настоява пред ръководството на НЕК двата наши атомни реактора да бъдат подарени на Украйна. След като проучихме детайлите около пазеното в тайна посещение, вчера се постарахме да посрещнем подобаващо неканените гости. Десетки възрожденци, водени от нашия плевенски депутат Ивелин Първанов, блокират украинците в представителството на НЕК в Белене.

Те успяват да се измъкнат през заден вход и се отправят към централата, където обаче отново са пресрещнати от протестиращите от „Възраждане“. Наглите украинци, идващи с бус и кола на украинското посолство, се опитват да преминат през хората, като буквално едва не премазват някои от тях – пред безучастните погледи на охраната на централата. В крайна сметка украинците не са допуснати да влязат, а американците, междувременно научили за случващото се, въобще не посмяват да се появят“, пише Костадинов./Tribune.bg