Символът на новата власт на Радев и петорната коалиция? Гледайте началниците на министерските кабинети

0
988
Елена Фичерова

Уволнена за конфликт на интереси, търговец и замесен в изложба с фалшификати са носителите на новия морал

Христо Татарчев

Новата власт – на президента Румен Радев и петорната коалиция, назначава странни фигури за началници на министерски кабинети. Тази власт дойде с претенции за нов морал в политиката, а назначенията й, меко казано, са спорни. Да видим.

За началник на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков бе назначена Елена Фичерова. Тя е сред учредителите на партията на избягалия от правосъдието Васил Божков „Българско лято“. Божков има 18 задочни обвинения. Наскоро съд потвърди, че той дължи 700 млн. лв. данъци на хазната. От бърлогата му бяха иззети няколко хиляди антики, от които неповече от 300 са регистрирани по законния ред.

На всичкото отгоре се оказа, че е била уволнена миналата година от антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ заради конфликт на интереси. А била професионалист според Бойко Рашков. Той така и не обясни как се е спрял на нейната кандидатура. Вместо това нарочи за уволнение журналисти, които го питат за това.

Лидия Стойкова-Чорбанова, която оглави вчера кабинета на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, е управител на дружества, които се занимават с търговия с медицински и фармацевтични продукти, изследователски и развойни дейности и т.н., сочи справка в Търговския регистър.

Лидия Стойкова-Чорбанова

Името ѝ фигурира в 7 фирми, което би могло да повдигне въпроса за евентуален конфликт на интереси, написа сайтът „Трибюн“. Нормално е да се повдига въпросът  кой ще печели търговете в системата на здравеопазването. Чорбанова ще се мотае още дълго в тая система, не е нужно да си пророк.

Тя беше кандидат за депутат от листата на „Изправи се! Мутри вън!“, беше зачислена и като нещатен сътрудник на Татяна Дончева в НС.

Изкуствоведът Борис Данаилов стана началник на кабинета на министъра на културата проф. Велислав Минеков. Преди години името му бе замесено в организацията на скандална изложба с фалшиви картини в столичната галерия „Структура”, припомня „Трибюн“.

Борис Данаилов Снимка: 24 часа

Близо 10 фалшиви картини бяха разкрити от експерти през 2019. Оказа се, че фалшификатите дори не са добри.

След злополучната изложба остана открит въпросът знаели ли са изкуствоведите, подредили изложбата, сред които е и Борис Данаилов, в какво се забъркват. Тяхната експертност и елементарна етичност бяха поставени под съмнение, както и това дали замесените „експерти“ следва да продължат да представят изкуството ни и неговата история, пише „Трибюн“.

Това е новият морал.