Скандал в ЦИК – лъже ли говорителят от ДБ Томов за готвени саботажи на изборите?

0
1541
Цветозар Томов

Социологът, сменил няколко партии като член на комисията, врачка ли е, питат от ГЕРБ

Политическа врачка ли е говорителят на ЦИК Цветозар Томов и от чие име говори пред медиите? Такъв скандал се разрази вчера в Централната избирателна комисия по време на онлайнзаседанието.

По-рано в четвъртък говорителите на ЦИК Томов и Росица Матева дадоха редовния брифинг. На него Томов заяви следното: „ЦИК не може да предотврати масови саботажи с машинното гласуване на изборите. Доколкото виждам как върви предизборната кампания, опити за саботаж на изборите ще има. Ще има опити за саботаж в секционните комисии, в районните избирателни комисии, има такива опити и в Централната избирателна комисия. Това е обстановката и тя не е никак лесна, но ние сме поели отговорност да се справим.“

В точка разни членът на ЦИК Георги Баханов поиска думата и попита Томов от чие име говори за саботажи.

„Считам, че господин Томов не е говорител на определена политическа партия или лично на себе си, за да може да прави изявления пред медиите със своите способности на врачка. Считам, че това е е обида за комисията, а неговите изявления не почиват на никакви доказателства, още повече, че секционните избирателни комисии не са започнали своята работа. Знаете колко трудно се набират членове на СИК с оглед на пандемичната обстановка на предходните избори, така че да се правят внушения, че ще има саботажи в СИК, в РИК и ЦИК, изобщо не е редно“, обяви Баханов. Той призова говорителя на комисията, набутан там от квотата на ДБ, да се въздържа от подобни лични квалификации и негови лични виждания по определени въпроси.

Той е говорител на ЦИК и ще представя мнението на ЦИК както е било винаги досега.
Да си свика пресконференция и да си изразява личното мнение, а не като говорител на ЦИК, добави Баханов. Той допълни, че в сряда след гласуване на ЦИК Томов си е позволил да обижда членове на комисията в коридора, защото не му харесвало как гласували. Наричал ги болшевики. Томов отговори, че обявил на брифинга, че това е негово лично мнение и напусна заседанието. Баханов бе подкрепен и от секретаря на ЦИК Севинч Солакова.

Задължение на говорителите е да представят решенията на ЦИК пред медиите. Не може да се изразява лично мнение. Не могат да се използват пресконференциите на ЦИК, в които говорителите да изразяват лично мнение“, обяви Солакова.

Според публикации на сайта zonanews.bg Цветозар Томов е тежка комунистическа номенклатура като работник в Научно-изследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС. След това е сътрудник на Информационно-социологическия център към отдел „Организационен“ на ЦК на БКП.