Скандал във ВСС заради арестите в президентството

0
363
Снимка: архив

Остри реплики между Лозан Панов и Иван Гешев

Във Висшия съдебен съвет /ВСС/ се разрази скандал по повод решението на Софийския административен съд, че арестите в президентството от миналата година са били незаконни. Остри реплики си размениха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Иван Гешев, съобщи NOVA.

Скандалът между двамата големи стана заради доклада на прокуратурата за 2020 г. Панов отбеляза, че в него нямало дума за шумните арести. По-конкретно той визира акцията в президентството, когато бяха задържани двама души от екипа на Румен Радев. Панов напомни и за летните протести с искане за оставката на Гешев.

От своя страна главният прокурор му отговори, че няма да влиза в политически дебат. Той заяви, че застава зад колегите си, които разследват висша корупция, и призова Панов за такъв разговор, когато и ако двамата станат политици някой ден.

„Много е лесно да се каже, че дебатът е политически. По тази причина, видите ли, няма да отговарям на въпроси. А по отношение на арестите, особено по шумните дела, мисля, че вече има достатъчно произнасяне на съдебните органи. Г-н Гешев трябва да си направи справка”, каза Панов.

„Ако говорите за произнасяне по реда на Закона за МВР – дали те са осъществявали едно административно правомощие, правилно или неправилно, тези действия, законосъобразни или не, са на МВР, а не на прокуратурата”, подчерта Гешев.

Минути преди 12 часа от заседанието на Пленума на ВСС си тръгна правосъдният министър Янаки Стоилов, който отказа да отговаря на журналистически въпроси.