Скандално уволнение на директора на Българската агенция за инвестиции

0
205
Десислава Трифонова

Бях унизена, това е чист реваншизъм, каза Десислава Трифонова

Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че бившият дългогодишен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев се завръща начело на агенцията. Петков обясни смяната с търсенето на професионализъм.

Малко след новината обаче бившата вече директорка на БАИ Десислава Трифонова нарече действията на служебния министър реваншизъм и съобщи, че е уволнена без причина и предизвестие.

„Сутринта в 11 часа г-н Стамен Янев нахлу като мутра в кабинета ми и бях изгонена, като ми беше връчена заповед на министър Петков за освобождаване без предупреждение и мотиви“, обясни Трифонова. Тя заяви, че ако мотив е несправяне с работата ѝ, вече бившата шефка на БАИ го посъветва да види резултатите – за миналата година има сертифицирани проекти за над 1 милиард.

„Това е абсолютен рекорд за последните 6 г. За първото тримесечие има сертифицирани проекти за 800 млн. лв. Плановете ни бяха до края на годината да направим още по-голям рекорд и да достигнем 1,5 млрд. лв.“, заяви Трифонова, която беше назначена на поста миналия ноември.

Тя подчерта, че не е била извикана на среща с министъра и не го познава. Заяви още, че е „под достойнството“ ѝ да се занимава с темата, но настоя за „правдоподобно обяснение“ от министъра: „Ако това не е реваншизъм, аз не знам какво да нарека – да гоним хора, които работят. Няма нередности по моята дейност, няма проверки вътре в агенцията и срещу агенцията. Няма професионални мотиви за моето махане, не съм член на ПП ГЕРБ и на нито една партия“.

Трифонова допълни: „Аз съм назначена като експерт. Аз бях уволнена и буквално унизена. Г-н Петков се появи и буквално ме изрита“, каза тя пред журналисти.

От своя страна в коментар за Агенция „Фокус“ Стамен Янев заяви, че е нормално, когато си заемал определена публична позиция и я напускаш, да има разочарование, но когато става въпрос за ефективност в администрацията не са нужни мотиви съгласно чл. 19а на Закона за администрацията. „Бях поканен от новия министър, за да продължа там, където съм работил повече от 5 години. Министърът има за основен свой приоритет привличането на инвестиции и търси ефективност за краткия мандат на това правителство“, обясни той.