След бурни скандали се реши богопомазаните депутати да влизат без зелен сертификат в парламента

0
87
Снимка: НС

Само ГЕРБ и ДПС се обявиха твърдо за зелен сертификат за вход в НС

Депутатите под карантина заради коронавирус ще могат да участват дистанционно в работата на парламента. Това се случи, след като Народното събрание прие правила за дистанционно участие на депутатите под задължителна карантина. Правилата бяха внесени от ПГ на ПП и депутатите ги разглеждаха два поредни дни.

Дистанционното участие по електронен път ще се осъществява чрез интернет платформа за видеоконферентна връзка, която осигурява пряко и виртуално участие в заседанията. Подобни правила действаха и в предишните НС.

От ГЕРБ искаха към текста да бъде добавено и въвеждане на зелен сертификат за вход в парламента. Тяхното предложението, което доведе до тридневни дебати, обаче не беше прието след гласуване и прегласуване.

Днес отново заседанието на мина без скандали по темата:

Д-р Александър Симидчиев от ДБ се обяви „за“ зелените сертификати за народните представители.

От БСП заявиха, че не са против зеления сертификат, но решението е било взето по странен начин. Георги Михайлов от левицата призова решението да бъде взето в следващите дни.

Когато представители на БСП от трибуната започват да говорят за ред и какво може да обсъждаме – нещата стават страшни за България. Защо се страхувате да кажете, че зеленият сертификат трябва да важи или за всички, или за никой, репликира депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. „Няма друга теза или философствания“, каза той.

Тошко Йорданов се изказа лично, а не партийно: Благодаря на ДБ за тяхната пословична последователност в поведението – вчера те заявиха, че няма да гласуват за предложението на ГЕРБ за сертификатите, а днес го подкрепиха, иронично подхвърли той.

Още отначало от „Демократична България“ защитаваме зеления сертификат и не сме казали дали подкрепяме решението на ГЕРБ, напротив – ние ще направим наше предложение. В този смисъл сме готови с проекта за решение и се надявам да бъде подкрепен от всички партии, защото той не застрашава права, а въвежда ред в хаоса, отговори на Йорданов доц. Атанас Славов.

ПГ на ГЕРБ-СДС направи предложението си, за да разшири права, а не да ги ограничи, коментира депутатът от групата Любен Дилов. Щом преговорите за коалиция стават в МОЛ, защо не и НС да е в МОЛ, попита той.

„Народът спазва правилата за разлика от властта. Не става въпрос за или против сертификата. Лесно е да се бяга от правилата, които спазват всички деца и ученици“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От ИТН отговориха на Атанасова, че НС е тяхното работно място, а от ДБ допълниха, че парламентът не е обществена сграда.

Предложението за прекратяване на споровете и преминаване към гласуване дойде от съпредседателя на „Продължаваме Промяната” Асен Василев. Христо Гаджев направи обратна процедура, тъй като подобна процедура важи само за дебати по второ четене на законопроект. Дебатите обаче бяха прекратени от председателя на НС и се премина към гласуване на предложението на Асен Балтов.

От гласували 193-ма народни представители, „за” бяха 77, а „против” – 99, заради което предложението не беше прието. От „Възраждане” поискаха прегласуване, а предложението отново не беше прието със 102-ма, гласували „против”. Последва гласуване на основния текст на „Продължаваме Промяната”, който беше приет със 155 гласа „за“.