След младежите на ГЕРБ сега правителството обвини спекулантите за цените на олиото

0
452
Снимка: кадър

Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи, закани се Корнелия Нинова

„Всичко случващо се на пазара в момента е спекула и картел. В България има около 3 млн. тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. Ще се купят 1,1 млн. тона пшеница допълнително. Парите са отпуснати и земеделското министерство може да пристъпи към покупка”, каза вицепремиерът Асен Василев след заседанието на МС.

Той увери, че има пари и за слънчоглед, и за царевица, така че да се подсигурят не само хлебните продукти, но и фуражите за животните. Общата отпусната сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ, поясни той.

Според земеделския министър Иван Иванов зърното ще се изкупува на пазарен принцип. Били водени разговори с бранша и имало уверение, че ще откликнат.

Относно цената на олиото, която в магазините се покачва с всеки изминал ден, Корнелия Нинова заяви, че производствената цена за литър олио е 2 лева.

„Цена от 5 лева в магазините е спекула. Твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е причина за вдигане на цените, е неоснователно. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 г. производство на олио. Липса на суровина няма”, каза министърката на икономиката

„Собствениците на семе и производителите на олио задържат количества в складове и фабрики, в очакване да се вдигне още цената. Или да го изнесат на по-високи цени. Трябва да спрем спекулата. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на народа”, каза Нинова.

„От днес задвижваме КЗК със сигнал за картел и монопол. Пълни проверки. КЗП е на проверки също, ще влезем във всеки склад, ако трябва. Агенцията по стокови борси и тържища тръгва по пазарите и складовете, за да видим какво се крие”, каза Нинова.

Държавата винаги ще подкрепи белия сектор предприемачите, добави Нинова. Онези, които се опитват да печелят свръхпечалби, ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим чрез спекула да изнудвате българския народ”, закани се министърката.

„В договора за ЕС е предвидено държава членка да ограничи износа към други от ЕС, не само към трети страни, ако това застраши националата сигурност”, заключи Асен Василев. Той увери, че изкупуването е единствен начин да имаме стабилно продоволствие.

На заседанието стана ясно още, че всеки украински гражданин със статут у нас ще може да получава по 40 лева на ден за 3 месеца.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци, обясни началникът на кабинета Лена Бориславова. По думите ѝ България няма да изпраща изтребители към Украйна. Финансовият министър Асен Василев каза, че 30 000 украински граждани имат срок до 31 март за получаване на бежански статут, за да могат да получават помощта от 40 лева.

Готвим се да посрещнем стотици хиляди, като гледаме какво става по границите, заяви вицепремиерът.